Pályázatoktól várják a fellendülést
2017.04.10, Hétfő
Komoly lehetőséget tartogatnak, és gazdasági fellendülést hozhatnak Somogynak a 2014-20 uniós ciklus forrásai – hangzott el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségén kaposvári közgyűlésén. A szakemberek arról beszéltek: a megyében kettősség tapasztalható, hiszen amíg a Balaton környéke országos átlag felett teljesít, addig Somogy délebben fekvő területei elmaradnak ettől.

Az ország GDP-jéhez csupán két százalékkal járul hozzá Somogy megye, ez pedig jóval elmarad az átlagtól- erről beszéltek a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének kaposvári fórumán. Az eseményen elhangzott: a megye széttagoltsága mellett a mezőgazdaságot sújtó alacsony felvásárlási árak is befolyásolják a megye teljesítőképességét.

Daxner Gábor, elnök, VOSZ Somogy Megyei Szervezete:
Az időjárás mindig befolyásolta a mezőgazdaságot , inkább én arra gondolnék, hogy a termények piaci elhelyezésével vannak gondok és úgy gondolom, hogy azt a szintet, ami kell, hogy az európai piacokon megtudjon jelenni magyar termék, azt még nem vagy ritkán érjük el.

A megyében jelenleg 123 ezren dolgoznak, a munkát keresők száma pedig 7 ezer. A munkanélküliségi ráta alacsonynak mondható, ám a szakemberhiány továbbra is sújtja a megye foglalkoztatóit. Többek között ennek is köszönhető, hogy Somogy gazdasági teljesítménye elmarad az országos átlagtól.

Daxner Gábor, elnök, VOSZ Somogy Megyei Szervezete:
Nagyon legyengült az utánpótlás helyzete nagyon kellemetlenül érintette a megye kis és középvállalkozásait az a süllyedés, annak a mértéke , ahova a szakmai utánpótlás most került. Ez igaz a fizikai dolgozókra, a szakmunkásokra, de igaz az irányítókra, technikusokra, mérnökökre.

Megoldást a 2014-20-as ciklus uniós és hazai forrásai jelenthetnek, ezek segíthetik majd a kis-és középvállalkozásokat megerősödését és versenyképességének növelését. A cégek termeléskapacitás bővítésre és infrastruktúra fejlesztésre is pályázhatnak majd.

Biró Norbert, elnök, Somogy Megyei Közgyűlés
A megyei önkormányzat kapta azt a szerepet , hogy az Európai Uniós források elosztásában a Területi Operatív Programban a központi kormányzat és a helyi települési önkormányzatok között a források szétosztásában és menedzselésében elsődleges szerepet kap.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének kaposvári fórumán elhangzott: a pályázati lehetőségeknek köszönhetően az elkövetkező 3 évben jelentősen fellendülhet Somogy megye gazdasága.

(Somogy TV, Híradó)

 

Hozzászólás: