Több a hal a Balatonban
2017.03.20, Hétfő
Idén már közel 1 tonna ponttyal gazdagodott a Balaton vize. A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. tavaszi haltelepítési akciója egyszerre szolgálja a horgászturizmust és a tó ökológiáját. A horgászok kiszolgálása mellett ugyanis fontos cél az őshonos halfajok arányának növelése.

A Balatonon három éve állította le a halászatot Fazekas Sándor miniszter. Azóta a számok is azt mutatják, hogy érezhetően fellendült a horgászturizmus. Erről beszélt tavaly őszi haltelepítésekkor Szári Zsolt a Balatoni Halgazdálkodási Zrt vezérigazgatója.

Szári Zsolt, vezérigazgató, Balatoni Halgazdálkodási Zrt.:
Elmúlt három évben 10%-os emelkedés volt mindig. És ezt az idei évben is látjuk, hogy az elmúlt évhez képest 10%-kal emelkedett a jegyvásárlási kedv. Ez azt jelenti, hogy a horgászok elégedettek és nyílik egyfajta kíváncsiság is azok részéről, akik eddig nem látogattak el hozzánk, hogy itt is kipróbálják a horgásztudományukat.

De nemcsak a számok, hanem a horgászok tapasztalatai is azt mutatják, hogy több a hal a Balatonban. Ráadásul a pecások egyik nagy kedvencéből, a pontyból sincsen hiány a tóban. Móri János közel 40 éve hódol szenvedélyének, a horgászatnak. Mint mondja az elmúlt 1 évben megduplázódott a horogra akadt halak száma.

Móri János:
Éppen ideje volt, hogy betiltsák, mert azóta élvezetesebb a horgászat és van eredménye, nekem az a véleményem, hogy ezen a vízen már évtizedekkel ezelőtt be kellett volna tiltani a halászatot.

A tó mindhárom medencéjébe bőven kerül a kopoltyúsokból. Alsóörsön, Keszthelynél és Balatonföldváron is több tonnát engedtek a Balatonba. A 2-3 nyaras pontyok többségét a buzsáki halgazdálkodásban nevelték ki. A telepítés hatását a horgászok nap, mint nap érzik.

Móri János:
Telepítéssel mindenki megvan elégedve, itt, ahogyan a horgászokkal beszélgetünk.

Persze a rutinos pecások szerint nem elegendő ha sok hal, a horgásznak is hozzá kell tenni a szakértelmét. Így például az sem mindegy, hogy milyen csalit használnak - tette hozzá a pecás.

Móri János:
Én különböző technikákkal sűrítem, amit nem szeretnék elmondani, meg ízesítem.

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. haltelepítési akciója folytatódik, a következő időszakban a ponty mellett süllőből is több kerül a tóba.

 

(Somogy TV, Híradó)

 

Hozzászólás: