25 éves a Balatonföldvári Fúvószenekar
2017.03.20, Hétfő
Immár 25 éve játszanak klasszikusokat, modern és filmzenei átiratokat a balatonföldvári fúvósok. Ezt pedig egy jubileumi koncerttel ünnepelték meg a hétvégén. A negyed évszázad alatt a zenekar egész Európát bejárta, játékukkal pedig a Balaton-parti települést is népszerűsítették. Az eseményen Witzmann Mihály a térség országgyűlési képviselője úgy fogalmazott: a zenekar nem csupán a muzsikával hat, hanem egyfajta közösségformáló ereje is van.

Ennio Moricone vadnyugatot idéző klasszikusai is felcsendültek a Balatonföldvári Fúvószenekar koncertjén. A jubileumi örömjátékkal ezúttal nem csupán a közönséget, hanem magukat is köszöntötte a közösség, hiszen idén 25 éves a zenekar. Ez idő alatt, pedig számos élménnyel gazdagodtak - mondja a Kapus János karmester.

Kapus János, karmester, Balatonföldvári Fúvószenekar:
Tulajdonképpen körbejártuk Európát és Magyarországot és például, amikor 20 éves lett a zenekar, akkor azzal ünnepeltük meg, hogy 19 megyeszékhelye adtunk koncertet és 20-ként Balatonföldváron, ezt 1 hét alatt tettük meg. Ez volt az egyik legőrültebb kalandja a zenekarnak.

A kezdet nem volt egyszerű, s nem is gondolták volna, hogy így kiteljesedik a zenekar - tette hozzá a karmester.

Kapus János, karmester, Balatonföldvári Fúvószenekar:
Egyébként maga a kezdés is érdekes volt, mert úgy kezdtük el ezt az egészet, hogy Budai Attila kollégám, aki Tabon tanított akkor még, összefogtunk úgy, hogy nekem voltak ütőseim meg fafúvósaim, neki réz fúvósai.

A 25 év alatt 300 zenész játszott a Balatonföldvári Fúvószenekarban. Ráadásul több generáció is egyszerre szólaltatja meg a hangszereket, a legkisebbektől egészen a családapákig. Szombaton 10 tagtól köszöntek el, de máris van utánpótlás. Ez pedig a kiváló közösségnek köszönhető - tette hozzá Kapus János.

Kapus János, karmester, Balatonföldvári Fúvószenekar:
Én csak csinálom és dolgozok, persze sok munka van vele, sokat dolgozunk azért, hogy egy ilyen ünnep összejöjjön, hogy egy út összejöjjön, ezekért dolgozni kell egyébként meg maga a közösség meg a zene vonzza oda a gyerekeket.

A jubileumi koncerten a település polgármestere 1 millió forintot adott át a zenekarnak, a támogatás a működést segíti majd. A balatonföldvári eseményen Witzmann Mihály a térség országgyűlési képviselője úgy fogalmazott: építő jelleggel hat a közösségre a zenekar.

Witzmann Mihály, országgyűlési képviselő, Fidesz
Ez a zenekar a térség kultúráját, a közösségét, a zenei kultúráját nagy mértékben meghatározta eddig is és meghatározza majd a jövőben is.

A zenészek a jövőben is azon dolgoznak, hogy még sok-sok születésnapot és jubileumot ünnepeljenek együtt.

(Somogy TV, Híradó)

Hozzászólás: