Érmekről a legkisebbeknek
2017.03.20, Hétfő
Az ókor és a középkor magyar valamint európai pénzeivel ismerkedhettek a gyerekek a Kölyök Múzeumban. Emellett a kicsik a fizetőeszköz kialakulásáról, de annak hamisításáról is tanulhattak szakember segítségével. A program célja, hogy a legfiatalabbakhoz közelebb hozzák a történelmet.

Varga Máré:
1551, így van 1551, ugye rajta is van, hogy Ferdinánd király. A másik oldalon pedig ott van Szűz Mária és, hogy K.B, Körmöcbányán készült.

Többszáz éves pénzérmékkel is megismerkedhettek a gyerekek a Kölyök Múzeum programján. A kicsik nemcsak megcsodálhatták, hanem gipszből el is készíthették azokat.

Mérei Tamás:
Nem tudom mi a neve. 5 pengős.

Az ókori Görögországtól kezdve a középkor végéig minden pénznemmel megismerkedhettek a gyerekek. Így az 1000 évvel ezelőtti első magyar érmekkel is, amelyek sajátosságairól is tanulhattak a fiatalok.

Varga Máté, régész, Rippl-Rónai Múzeum:
A 11. századi pénzeken általában megjelenik az uralkodó neve, de az uralkodói ábrázolás nagyon ritka. Aztán a 12. századi pénzek, amilyen nagyon picik és semmilyen felirat nincsen rajta . Ezután egyre változatosabb, megjelennek rajta az épületek, állat alakok, később pedig kialakulnak a verde jegyek, ami alapján tudjuk, hogy melyik városban készülhettek a pénzek.

Az első fizetőeszközök kialakulása időszámításunk előtt a 6. századra tehető. Érdekesség, hogy ezzel egyidőben már a pénzhamisítók is megjelentek.

Varga Máté, régész, Rippl-Rónai Múzeum:
Gyakorlatilag, amióta létezik a pénz, azóta próbálják hamisítani őket. Ha Magyarországról beszélünk volt elég sok virágkora, például az egyik Zsigmond idejében. Zsigmond rebóngeteg törvénnyel rendelkezik a pénzhamisítókról. Ez gyakorlatilag a felségárulás témába tartozott és például a 16. században is, amikor a legnagyobb főurak hamisítanak pénzt.

A pénzhamisítóknak nem kegyelmeztek. Gyakran a hamis pénzt a homlokukra varrták, majd lefejezték őket - tette hozzá a szakember. A Kölyök Múzeumban egyébként időről-időre történelmi érdekességekre tanítják meg a legfiatalabb generációt.

(Somogy TV, Híradó)

Hozzászólás: