Kevés pénzt hívtak le az önkormányzatok
2017.03.17, Péntek
Kevés önkormányzat, kevés pénzre pályázott 2007 és 2015 között – így értékelte a Századvég Gazdaságkutató Zrt. a balatoni fejlesztéseket. Pedig az erre elkülönített forrás a települések rendelkezésére állt. Ezért a Balaton Fejlesztési Tanács mai ülésén a polgármesterek figyelmét felhívták a pályázati lehetőségekre. Emellett Siófokon arról is döntöttek, hogy idén 20 Balaton-parti város kap pénzt fejlesztésekre.

Fonyódon az elmúlt 10 évben a duplájára nőtt a vendégéjszakák száma. Ez pedig a fejlesztéseknek is köszönhető - mondja a település polgármestere.

Hidvégi József, polgármester, Fonyód
Közel 3 milliárdos fejlesztés valósult meg Fonyódon, művelődési ház, szabadtéri színpad, kilátó, piacfejlesztés, piac előtti tér fejlesztése, városközpont fejlesztés.

A Balaton térségét elemezve a Századvég Gazdaságkutató Zrt a 2007-2015-ös fejlesztéseket azonban negatívan értékelte, hiszen a pályázati források rendelkezésre álltak, a balatoni települések azonban nem tudták megfelelően kiaknázni ezt a lehetőséget. Erről is beszéltek a Balaton Fejlesztési Tanács mai ülésén.

Hidvégi József, polgármester, Fonyód
A balatoni térség nem volt túl támogatott, nem volt kiemelkedően aktív a pályázati pénzek lehívásában. Pár tized százalékkal hívott le többet, mint más térségek. Ezt elemezve kiemelte, hogy a jelenlegi kormánydöntés is arról szól, hogy a kiemelt üdülő övezetet is minél jobban fejlesszük, ehhez azonban kellenek az önkormányzatok, kellenek a polgármesterek.

A legtöbb pályázati pénzt Balatonfüred, Keszthely és Siófok nyerte el, míg Fonyód, Marcali és Hévíz csupán a második helyen szerepel a felmérésben. A Balaton Fejlesztési Tanács mai ülésén erről is beszéltek. Fonyód polgármestere úgy véli: elsősorban a szálláshelyeket kellene fejleszteni.

Hidvégi József, polgármester, Fonyód
Ezért is lobbizik mindenki ebben a térségben, hogy minőségi szálláshelyek legyenek, illetve azért is lobbiztunk, hogy az úgymond Zimmer Feris szobakiadások is jussanak valamilyen lehetőséghez, azzal, hogy minőségi szálláshelyeket biztosítanak. Erről egyenlőre még nincsen szó, viszont a kisebb moteleknek már most kiírták a pályázatot.

A Balaton Fejlesztési Tanács mai ülésén egyébként a 2017-es források felhasználásáról is döntöttek, így 20 Balaton-parti település kap majd ilyen formában támogatást.

 

Hozzászólás: