Terjed a kanyaró
2017.03.17, Péntek
Ötvenkettőre emelkedett a kanyarógyanús esetek száma az országban, közülük 15 esetben igazolták is a betegséget – mondta pénteki budapesti sajtótájékoztatóján az Országos Epidemiológiai Központ főigazgató-főorvosa. Oroszi Beatrix hozzátette, hogy a gyanús esetek közül hármat kizártak, 34 esetben pedig a laboratóriumi vizsgálatok még folyamatban vannak.

Az elmúlt napokban Csongrád megyében, ahol először bukkant fel a betegség, 391 embert oltottak be kanyaró-mumpsz-rubeola elleni kombinált oltással. A betegség és szövődményei elsősorban a fiatal gyermekeket fenyegetik, és akár halált is okozhatnak.
A járvány kiindulási pontjaként emlegetett Romániában március 10-ig 3446 embert fertőződött meg, és 17 gyermek belehalt a betegségbe. A 17 áldozat közül 5 gyermek Arad megyében élt. A kanyarót a 41 román megye közül 37-ben észlelték.
Pénteken az olasz egészségügyi minisztérium is bejelentette, hogy Olaszországban az év eleje óta már csaknem annyi, több mint 700, kanyarós megbetegedést jegyeztek fel, mint tavaly egész évben. A betegek többsége 15 és 39 év közötti. A betegség azok között terjed, akik nincsenek beoltva a vírus ellen.

Hozzászólás: