A metszés meghatározza a termést
2017.03.16, Csütörtök
Több és jobb minőségű gyümölcsöt szüretelhetnek majd azok, akik helyesen metszik meg a kerti fákat. A tavaszi nedvkeringés előtt, legkésőbb április végéig be kell fejezni a lombkorona kialakítását. A gyümölcsfák mellett már a szőlőt is metszeni kell, a nagyobb balatoni gazdaságokban már másfél hónapja nekiláttak a munkának.

Őszibarackfákat metsz Szabó László. A férfi még a nagyapjától tanulta a gyümölcsfa metszés csínját-bínját, és negyven éve foglalkozik ő is ezzel. Azt mondja, nincs két egyforma fa, mindegyiknek egyénileg kell kialakítani a lombkoronáját. Fontos a fa elhelyezkedése is, hiszen a magasabb területen fekvőket máshogy kell metszeni, mint az alacsonyabban lévőket.

Szabó László:
„Egy a lényeg, hogy rendesen kiritkítani. Ugyanis akkor szellősebb lesz, a gomba kevésbé tud megtelepedni rajta, a rovarok jobban hozzáférnek esetleg az élősködőkhöz."

Szabó László azt mondja a metszést fontos az időjáráshoz igazítani, hiszen egy korán megmetszett fa könnyen károsodást szenvedhet a tavaszi fagyok idején. Célszerű azonban április végéig megmetszeni a fákat, hiszen így még lesz idejük arra, hogy termést neveljenek.

- „Hogyha így erőteljesen megívelem, akkor itt van 1-2 erős vesszőm. Ezt fogom meghagyni az idei évben arrafele, ezt termelte meg. Ezen pedig a legalsó helyzetű, ami itt van, ezt fogom meghagyni rövid csapra."

A guyot-művelés módszerét magyarázza Kocsis László, a Georgikon Kertészeti Tanszékének vezetője. Az egyetem tangazdaságában már február végén elkezdődött a szőlők metszése, a feladatot a hallgatók végzik el. Kocsis László azt mondja, három fő pillére van a szőlőmetszésnek: a metszés módja, ideje és mértéke.

Kocsis László - rektorhelyettes, Pannon Egyetem Georgikon Kar:
„A metszéssel mindig egy adott tőkeformát akarunk megtartani. Az éves vesszőket vágjuk vissza olyan mértékben, hogy a szőlőnk meghatározott helyen meghatározott mennyiségű hajtást hozzon, és azon megfelelő mennyiségű és minőségű termést. Tehát a metszéskor - ami egy nagyon döntő momentum a szőlő életében - arra kell figyelni, hogy a termést is szabályozzuk vele, illetve a vegetatív tömeget is szabályozzuk."

2016-ban számos természeti csapás érte a szőlőt, a tangazdaság ültetvénye egy nagyobb jégverést is elszenvedett. Mindezek ellenére azonban viszonylag jó állapotban vannak a tőkék. A tanszék március 17-én, pénteken bemutatót is tart a különböző metszési módokról. A rendezvény 10 órakor szakmai előadásokkal kezdődik a Georgikon Hotelben, majd délután 1 órakor a tangazdaságban folytatódik a program.

 

Hozzászólás: