48 körrel emlékeztek
2017.03.15, Szerda
48 körös futással emlékeztek a forradalom és szabadságharc hőseire Nagyatádon. Az immár hagyományos rendezvényen több mint kétszázan vettek részt, a legfiatalabb versenyző 3, a legidősebb pedig 70 éves sportoló volt. A szervezők a megemlékezés mellett a mozgást is ilyen rendhagyó módon hirdetik 30 éve a dél-somogyi településen.

A buzdítás sem hiányozhatott a nagyatádi futóversenyen, amellyel az 1848-49-es hősökre emlékeztek. A megmérettetésen minden korosztály képviseltette magát, 3-tól egészen 70 éves korig.

Dinya Boróka, a legfiatalabb versenyző:
Szoktam futni.
És most nem izgulsz?
Nem.

Természetesen a legkisebbeket a család is elkísérte.

Herr Zsófia Mária, versenyző:
Az anyukámmal meg az anyukámnak a testvérével meg az öcsémmel.

A déli harangszó indította útjára azokat a versenyzőket, akik ilyen rendhagyó módon emlékeztek meg a márciusi ifjakról. A résztvevők 48 kört tettek meg, és összességében mintegy 30 kilométert futottak az immár hagyományosan megrendezett március 15-i eseményen. A résztvevők számára különösen fontos a mozgás.

Gosztolya Péter, versenyző:
Testnevelőként tevékenykedek, dolgozom. Atlétaedzőként tehát a sport az életemnek a fontos része Mellette hobbi is, amatőr sportolóként viszonylag rendszeresen mozgok, futok.

A versenyzők egyéniben és váltófutásban is indulhattak. A rendezvény már több évtizedes múltra tekint vissza - ezt már Herr Gyula szervező mondta.

Herr Gyula, szervező:
Ez egy hagyományos rendezvény Nagyatádon, szeretjük a sportot, szeretjük a hosszú dolgokat, szeretünk úszni, kerékpározni. Mi vagyunk az eXtreMan verseny szervezői is, most már sok-sok éve. Valamikor, közel 30 évvel ezelőtt úgy gondoltuk mi, hogy március 15-ét nemcsak a Szózat és a Himnusz eléneklésével, hanem a sporttal is ünnepeljük.

Egyébként az útvonalat is úgy tervezték meg, hogy a sportolók egy tájvédelmi területen haladjanak végig, ezzel pedig a természetet szeretnék közelebb hozni a résztvevőkhöz.

Herr Gyula, szervező:
Az eXtreMan pályája, aminek a végeredménye egy maratoni futás, az itt szokott zajlani, itt a városban. Üdítő színfolt az, hogy itt a parkban, a gesztenyefák között futhatnak a versenyzők több kilométert. Ide szeretnek a versenyzők hazajönni, jó emlék ebben a parkban futni, hiszen ez a legendás eXtreMan futópálya is.

A dél-somogyi településen rendezett emlékfutáson több mint 200-an vettek részt.

(Somogy TV, Híradó)

Hozzászólás: