Puskaporos hordón ültek
2017.03.15, Szerda
Fúvószenekarral, Pilvax kávéházi hangulattal és koszorúzással emlékeztek meg Siófokon a 1848- 49-es forradalom és szabadságharc eseményeiről. A Fő téren, a Kálmán Imre Kulturális Központban és a Március 15-e téren is zajlott a program. A Nemzeti dal diadala címmel a Baross Gábor Szakközépiskola diákjai adtak műsort.

A Siófoki Fúvós Egyesület indulói köszöntötték az ünneplőket a Fő téren. Nemzeti lobogókkal, kokárdákkal és huszárcsákókban várták a diákok a közönséget. Az idősebbek és a fiatalok is fontosnak tartják a március 15-i megemlékezést.

Kovács Rajmund:
"Fontos, mert úgy gondolom, hogy mindenkinek valamilyen részben hozzá kell járulni a hazához."

Alföldi Zsolt:
"Annak örülök, hogy végre már szabadon lehet ünnepelni."

Kovács Béla:
" A haza azért mindenkinek fontos, legalább is nagyon reméljük, meg remélem én személyesen is"

Lengyel Róbert, Siófok polgármestere ünnepi beszédében hangsúlyozta: az elnyomó nemzetek sok szenvedést és kínt hoztak a hazára. 1848. március 15-én épp az osztrák kényuralmat elégelték meg a magyarok, akik sokszor és sokat tűrtek az elmúlt évszázadokban.

Lengyel Róbert, Siófok polgármestere:
"Eljött az a pillanat, amikor elfogyott a türelem és kitört a vulkán. Például 1848 márciusának idusán, amikor maroknyi lelkes fiatal meggyújtotta az osztrák helytartók feneke alá csúsztatott puskaporos hordó kanócát, és az annak rendje-módja szerint be is robbant."

A hagyományok szerint ezúttal is a diákok adtak műsort. A Siófoki Szakképzési Centrum Baross Gábor Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának tanulói több helyszínen is megidézték a forradalmi pillanatokat. Az egyik vendéglátóhelyet például Pilvax kávéházzá alakították.

- "Kívánjuk a sajtó szabadságát, a cenzúra eltörlését! Kívánjuk! Követeljük! Nem kívánjuk! Követeljük!"

Majd az ünneplő közönség átvonult a Fő térre, akárcsak a márciusi ifjak, akik 1848-ban végigjárták az egyetemeket, és lefoglalva Landerer és Heckenast nyomdájának egyik gépét kinyomtatták a Nemzeti dalt.

- "Megjelent a szabad sajtó legeslegelőször nyomtatott példánya. Íme 12 pontban, mit kíván a magyar nemzet és eme röplapra nyomtatva Petőfi Sándor Nemzeti dala"

Az ünnepi műsor koszorúzással folytatódott. A március 15-e téren lévő 1848-as emlékműnél helyezték el a megemlékezés virágait a város vezetői, a pártok, az egyesületek és a különböző szervezetek képviselői.

(Somogy TV, Híradó)

Hozzászólás: