Megelőzhető lenne a vesebetegség
2017.03.14, Kedd
Ma hazánkban minden tizedik ember küzd valamilyen vesebetegséggel, pedig megelőzhető lenne a probléma. A szakemberek kiemelten fontosnak tartják a sportra és az egészséges életmódra való nevelést már gyermekkorban, hiszen az elhízás az egyik legjelentősebb kockázati tényezője a vesebetegség kialakulásának. A Kaposi Mór Oktató Kórházban a vese világnapján szűrésekkel és tanácsadással várták az érdeklődőket.

Vércukrot, testsúlyt és vérnyomást is mértek a Kaposi Mór Oktató Kórházban. A prevenciós napon a vesebetegségek elleni küzdelmet és a megelőzést hirdették. A résztvevők számára pedig ez a legfontosabb.

Darázs Márta:
Jómagam számára is fontos az, hogy egészségesen éljek, amit én viszont nem tudhatok, hogy esetleg rejtett betegségeim lehetnek. Ezt ilyenkor szakemberek felmérik, akkor kiderülhet, hogy nem jól étkezem és a mozgás. Én ezért tartom fontosnak és rendszeresen részt veszek.

A mérésre olyan is ellátogatott, aki, már hosszú ideje érintett a témában.

Harsó Tiborné:
Én már közel 50 éve, hogy 1 vesével élek, úgyhogy májusban lesz 45 éve, 1972-ben vették ki a vesémet.

Évről-évre nő a krónikus vesebetegek száma. Becslések szerint ma közel 700 ezren szorulnak emiatt orvosi ellátásra. A szakemberek a Vese Világnapján arra figyelmeztetnek: a betegség odafigyeléssel könnyen megelőzhető.

Szörényiné Ványi Gabriella, vezető, Prevenciós és Egészségfejlesztő Iroda:
A vese világnapját 2006 óta évente megrendezik, és a célja, hogy felhívja a figyelmet a vese egészségére, arra, hogy milyen szűrővizsgálatok vannak, amikkel időben felismerhető a vesék betegsége.

dr. Szelestei Tamás, osztályvezető főorvos, Kaposi Mór Oktató Kórház:
A lakosság 10 százaléka is érintett lehet valamilyen módon, vagy úgy, hogy már a vese működése nem tökéletes, vagy a vizeletben már megjelent fehérje vagy vér, ami mutatja, hogy gyulladás vagy kór károsítja a veséket belül.

A Kaposi Mór Oktató Kórházban a Vese Világnapján előadásokkal hívták fel a figyelmet a szerv egészségének a megőrzésére. A vese funkcióinak a romlásához egyébként több ok is vezethet.

dr. Szelestei Tamás, osztályvezető főorvos, Kaposi Mór Oktató Kórház:
Az érelmeszesedés és az ahhoz vezető cukorbetegség és a magas vérnyomás a leggyakoribb okok. A vesebetegségek egyrészt a magas vérnyomás következménye.

Nemcsak gyógyszerekkel és kezelésekkel csökkenthetők a tünetek, mi magunk is sokat tehetünk a jó veseműködésért - teszi hozzá a főorvos.

dr. Szelestei Tamás, osztályvezető főorvos, Kaposi Mór Oktató Kórház:
A vese működését minél tovább megőrizzük és ehhez pedig azt tudjuk tenni, hogy egészségesen élünk. Vagyis sokat mozgunk, vigyázunk a testsúlyunkra. Egészségesen étkezünk, vagyis hogy nem eszünk túl sok fehérjét, sót. Vigyázunk a vércukrunkra, vérnyomásunkra. Nem dohányzunk. Iszunk sok folyadékot, ez nagyon fontos, elsősorban vizet, ami nem tartalmaz energiát, alkoholt.

A Vese Világnapján erre, valamint a rendszeres szűrővizsgálatokra is felhívják a szakemberek a figyelmet.

(Somogy TV, Híradó)

Hozzászólás: