Nem éri meg a büntetést kockáztatni
2017.03.14, Kedd
Ételmaradékot, ruhaneműt, festéket és az elhasznált olajat is sokan a lefolyóba öntik, ezzel pedig nagy gondot okoznak a szennyvíztelepek tisztító rendszereinek. Emellett pedig egyre több a csapadékvíz-elvezetők illegális rákötése a szennyvízcsatornára is. Emiatt válik a rendszer gyakran túlterheltté. Ezért a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. ebben az évben programot hirdetett a csatornahálózat felülvizsgálatára. A program üzenete, hogy ezek a problémák elkerülhetők a kulturált csatornahasználattal.

A DRV munkatársai Vonyarcvashegyen indították be azt a speciális szerkezetet, amely füstöt enged a szennyvízcsatornába, és így kimutatható, ha valaki az esővizet is abba vezeti be. Ilyenből pedig egyre több van - ezt már Horváth Róbert leolvasási és kivizsgálási osztályvezető mondta.

Horváth Róbert, leolvasási és kivizsgálási osztályvezető, DRV:
Egy fontos dolgot kell tisztán látnia felhasználóinknak. A Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. a szolgáltatási területén elválasztott rendszerű szennyvízhálózatot üzemeltet, ami azt jelenti, hogy rendszereinket, szennyvíztelepeinket arra építettük ki, hogy csak a keletkező szennyvizet vezesse el és kezelje. A csapadékvíz elvezetését, kezelését más rendszerek hivatottak megoldani.

A túlterheltség ugyanis nagy gondot és meghibásodást is okozhat.

Horváth Róbert, leolvasási és kivizsgálási osztályvezető, DRV:
Konkrét számokban kifejezve, csapadékos időben az illegális rákötések eredményeként a terhelés a normál bebocsátás 5-7- szeresére emelkedik. Az utóbbi időben sajnálatos módon egyre gyakrabban fordulnak elő települési közterületi kiöntések az illegális rákötések miatt. Ugyanis a víz nem kérdez, a víz közlekedik és utat talál magának.

A DRV Zrt. az illegális rákötéseket folyamatosan vizsgálja, de ebben az évben még nagyobb számban kell számítani ilyen jellegű ellenőrzésekre. Szabálytalanság feltárása esetén pedig öt évre visszamenőleg kiszámlázza a csapadék miatt keletkezett többlet szennyvíz díját, és 30 napos határidőt biztosít a szabálytalanság megszüntetésére.

A másik legnagyobb gondot a szennyvízbe dobott tárgyak okozzák. Itt, a siófoki szennyvíztelepen ilyen szűrőrendszeren akadnak fent az oda nem való dolgok.

Horváth Róbert, leolvasási és kivizsgálási osztályvezető, DRV:
Az eldobható pelenka, nedves törlőkendő, betét, kavics, fa- és fémhulladékok, a macskaalom, ruhanemű, valamint a háztartási ételmaradékok, a zsír és olaj is, ami kicsapódik a csatorna falán.

A mérgező vegyi anyagok, például a festék, vegyszer, gyógyszer, növényvédő szer,
nehézfém tartalmú folyadékok pedig súlyos veszélyt jelentenek a környezetre, és elpusztítják a szennyvizet tisztító baktériumokat is, ezáltal csökkentik a tisztítás hatékonyságát - tette hozzá a szakember. A program üzenete, hogy ezek a problémák elkerülhetők a szennyvízszolgáltatás tudatos és felelős igénybevételével, a kulturált csatornahasználattal, amellyel a felhasználók hozzájárulnak ahhoz, hogy biztonságosan, kevesebb meghibásodással és alacsonyabb költséggel működhessen a szolgáltatás.

(Somogy TV, Híradó)

Hozzászólás: