Színes programok megyeszerte
2017.03.14, Kedd
A koszorúzások és az ünnepi műsorok mellett színes programokkal is várják az érdeklődőket március 15-én megyeszerte. Nagyatádon futóversennyel, Barcson és Fonyódon fáklyás felvonulással, Siófokon pedig családi rendezvényekkel emlékeznek meg az 1848-as forradalom és szabadságharc hőseiről. A megyeszékhelyen és Taszáron pedig már ma is együtt ünnepeltek az iskolások és a városlakók.

A Hősök templománál kezdődött ma az 1848-49-es forradalom és szabadságharc ünnepségsorozata Kaposváron. A megyeszékhelyen a Kisfaludy Utcai Tagiskola diákjai adtak műsort. Az eseményen Oláh Lajosné alpolgármester elmondta: a kaposvári fiatalok is kivették a részüket a 169 évvel ezelőtti eseményekből. Az akkori helytállás mindenkor példaértékű lehet.

Oláh Lajosné, alpolgármester, Kaposvár
A 48-as hősök példájából nagyon sokat meríthetünk ma is, mindig aktuális az, amiért ők küzdöttek, hogy legyen szabadság, egyetértés és béke mindenhol. Valóban nagyon aktuális a mai korban is, hogy összefogjunk, összetartozzunk, hogy érezzük azt, hogy együtt vagyunk, és ha együtt vagyunk, akkor sziklákat tudunk megmozgatni.


Taszáron is már ma délután megemlékeztek a hősökről. Az óvodások és iskolások műsorát megelőzően Witzmann Mihály, a térség országgyűlési képviselője arról beszélt: napjainkban is megkell vívnunk a harcot szabadságért.

Witzmann Mihály, országgyűlési képviselő, Fidesz:
Azt hiszem, egy kicsit a jelen korunk és a 169 esztendővel ezelőtti korszaknak, ha a párhuzamját keressük, akkor talán mondhatjuk azt is, hogy Európában akkor is egy korszakos és mély átalakulás zajlott csakúgy, ahogyan napjainkban láthatjuk. Hiszen Európának soha nem látott nehézségekkel kell megküzdenie, és azt gondolom, hogy nekünk magyaroknak is az kell legyen a fő célunk, hogy erőt kell merítenünk a 48-as hősök bátorságából, hazaszeretetéből és kitartásából.

Ezért kell mindent megtenni azért, hogy Európa az európaiaké, Magyarország pedig a magyaroké maradhasson - tette hozzá a politikus. Az ünnepi megemlékezések és programok március 15-én megyeszerte folytatódnak.

Gyulainé Isó Edina, igazgató, KIKK:
A térzenével indított ünnepi megemlékezésünket dr. Lengyel Róbert polgármester úr ünnepi beszéde követi, majd a Nemzeti Dal Diadala címen a Baross Gábor Szakgimnázium és Szakközépiskola diákjai adnak elő egy ünnepi műsort.

Siófokon az ünnepi műsorok és a megemlékezés mellett színes programokkal is várják az oda érkezőket.

Gyulainé Isó Edina, igazgató, KIKK:
3 órától este 7 óráig a családokat várjuk egy kellemes délutánra, azokat, akik kézműves foglalkozással szeretnének emlékezni erre a nemzeti ünnepre. A Vaga Banda, szép a huszár gólyalábas, bábos, élő zenés műsorát láthatják a gyerekek, majd este 6 órától pedig a Misztrál Együttesnek lesz egy nagyon szép ünnepi műsora.

Szennában 10 órától az „Éljen a Haza" Nemzeti Ünnepen a Skanzenban Kossuth-kiflit készíthetnek az érdeklődők, de lesz reformkori népi játszóház is. Marcaliban és Nagyatádon is 10 órakor kezdődnek az ünnepi megemlékezések. Emellett Nagyatádon 12 órakor kezdődik az a 48 körös futóverseny is, amellyel Petőfire és Kossuthra emlékeznek majd. Fonyódon 17 órától kezdődik a városi ünnepség a Mátyás Király Gimnáziumban, majd fél héttől fáklyás felvonulással folytatódik a megemlékezés.


A megyeszékhelyen is színes programok várják az ünneplő tömeget. Itt fél 10-től a Széchenyi téren, majd 10 órától a Petőfi téren koszorúznak. Ezt követően pedig a Kossuth téren ünnepi műsorral folytatódik a rendezvény.

(Somogy TV, Híradó)

 

Hozzászólás: