Az erőemelést népszerűsítették
2017.03.13, Hétfő
Több tonna súlyt emelt meg a versenyzők a II. Osztályú Felnőtt Női és Férfi Fekvenyomó versenyen a hétvégén, Siófokon. A rendezvény egyedülálló hazánkban, hiszen első ízben a hivatásos sportolók mellett az edzőtermek amatőr erőemelőinek is lehetőséget biztosított a bemutatkozásra. Emellett nem titkolt cél volt a sportág népszerűsítése.

19 női erőemelő is indult az 1. országos bajnokságon, amelyen a másodosztályú sportolók mutatkozhattak be. Valter Adrienn már 10 éve emeli a hatalmas súlyokat, mint mondja: fontos volt számára, hogy valamilyen mozgással egészítse ki a mindennapjait.

Valter Adrienn, versenyző, Tabi Fitness Klub S.E.:
Nagyon vékonynak éreztem magam, suli közben ugye folyamatosan sportoltam, aerobikoztam, néptáncoltam is mellette sokáig és , ahogyan vége lett a sulinak, valahogyan kimaradt a sport.

15 klub versenyzői mutatkoztak be a siófoki megmérettetésen, ahol szakmai zsűri előtt kellet gyakran, akár 150 kilogrammot is megemelni.

A sportolók pedig a maximumot hozták ki magukból, de mint mondják: mindig a többre kell törekedni.

Sümegi Péter, erőemelő, JATESZ:
Ez csak 100 kg.
Akkor ez egy kicsi is újnak számít?
Én 93 kg vagyok úgyhogy ez nagyon kevés ez csak bemelegítés.

Mi lenne a cél?
140-45 azzal már megelégszek de még az is kevés.

Azonban nem csupán a testet, a szellemet is fel kell készíteni egy ilyen versenyre. A sportolók szerint ugyanis sokszor minden fejben dől el.

Zakor Tibor, RKE Erőművek Egyesület:
A versenyt általában több hónapos felkészülés előzi meg, én konkrétan november óta készültem a magyar bajnokságra, amit két hete rendeztek Vésztőn, úgyhogy külön erre a versenyre nem készültem, az ottani erőnlétemet próbálom hozni, annyi különbség van, hogy megpróbálok fejben összetettebb lenni. Az előző versenyemen sajnos túl nagy volt a nyomás, végül a 3. helyet sikerült megszereznem.

A hivatásos sportolóknak és az edzőtermek amatőr erőemelőinek is lehetőséget biztosított a bemutatkozásra a Felnőtt Női és Férfi Fekvenyomó II. Osztályú Magyar Bajnokság. A megmérettetést első ízben rendezték meg Siófokon.

Rónaszéki András, elnök, Magyar Erőemelő Szövetség:
Nagyon népszerű hála Istennek a sok fitneszteremnek köszönhetően a fél ország a különböző ilyen termekbe jár természetesen a több 100 000 ember közül ezeken a versenyeken nem jelennek meg mind. Az egy százalékuk ott van az erőemelő szövetségben annak már örülünk.

A Magyar Erőemelő Szövetség célja, hogy még több sportoló és klub számára biztosítsák a hivatalos versenyzést, ezzel is növelve az önbizalmukat. Emellett pedig a sportágat is tovább népszerűsítenék.

(Somogy TV, Híradó)

Hozzászólás: