Tovább küzdenek az iskoláért
2017.03.10, Péntek
Idén szeptembertől már nem indulhat elsős osztály a Pécsi Utcai Általános Iskolában – így döntött az Ítélőtábla. Ez rossz döntés volt, a bezárás nem megoldás, csak árt a környéken élőknek - így reagált Szita Károly polgármester a kaposvári önkormányzat közgyűlésén. A szülők tehetetlenek, a gyerekek pedig nem tudják mi lesz velük.

- Én is idejártam. Szerintem jó iskola, nem lenne jó, ha bezárnák. Közel van, könnyebben megoldható minden nekünk.

Szeretik az itt élők a Pécsi Utcai Általános Iskolát. Ennek pedig több oka is van, ezért nem értik, hogy miért kell bezárni az intézményt. A szülők és a gyerekek is tanácstalanok.

- Nem minden iskola fogja ezeket fogadni, aki a telepről jön. Én úgy érzem, hogy a Kodály sem egy befogadó iskola a Pécsiből. Gondolom én, hát hogy most hogyan lesz tovább, ki tudja.

Kaposvár azonban tovább küzd a Pécsi Utcai tagiskola megmaradásáért. Erről döntöttek a városi közgyűlésen, ahol elhangzott: tavaly októberben a Pécsi Ítélőtábla másodfokú, jogerős ítéletében kimondta, hogy az iskolában szegregáció van, ezért döntöttek az intézmény felmenő rendszerben történő bezárásáról. Ez azt jelenti, hogy az iskolában nem indulhat első osztály a 2017-18-as tanévben.

Milyen érzés neked, hogy bezárják a sulit?
Rossz.

Mi lesz veled ezután?
Én nem tudom.

Másik suliba kell menned?
Igen.

Milyen ez az iskola?
Jó.

Miért szeretsz idejárni?
Hogy a tanárnénik jók.

A jelenleg érvényben lévő jogerős döntés miatt a kormányhivatal felosztotta a Pécsi utcai iskolai körzethatárokat a város 9 általános iskolája között, míg a tankerület és az önkormányzat elkészítette azt a deszegregációs tervezetet, melynek az intézkedései a gyerekek beilleszkedését hivatottak szolgálni. Ezt a tervet fogadta el kedden a képviselőtestület.

(Somogy TV, Híradó)

Hozzászólás: