Szép borok versenye
2017.03.10, Péntek
A kihívásokkal teli év ellenére kiváló 2016-os borokat értékelhetett az Országos Syngenta Borverseny szakmai zsűrije. Idén összesen 459 tétellel neveztek a borászok az ország minden részéről. A legrangosabb Quadris-díjakat végül egy villányi, egy tokaji és egy badacsonyi nedű érdemelte ki.

A villányi Bock Borászat csak a legkiválóbb években készíti el a cabernet francból, cabernet sauvignonból és merlotból álló cuveéjét. Az országos borversenyen a 2011-es évjáratú nedűt kiemelkedőnek értékelte a zsűri.

Bock Valér, borászati vezető, Bock Borászat:
Nagyon jól fogyasztható, viszonylag ügyesek voltunk, hogyha mondhatom ezt így, a hordó megválasztásánál, és az érlelés folyamatának a hosszúságával, ennek a meghatározásával. Már most is gyümölcsös, de van benne potenciál, de körülbelül innentől kezdve egy 10-15 évig nem lesz gond vele, tehát bátran ajánlom fogyasztásra.


A fehérborok közül pedig egy igazi magyar szőlőfajtából készült bort, egy badacsonyi kéknyelűt találtak a legjobbnak az ítészek.

Szőke Barna, tudományos munkatárs, NAIK SZBKI Badacsony:
Magán hordozza a Badacsonyi Borvidék jegyeit, tüzes, magas alkoholtartalmú bor a mi kis borvidékünkről. A terroir adta pozitív tulajdonságok mellett sikerült nagyszerű érlelési jegyeket belecsempészni ebbe a borba.

A Tokaji Borvidék ezúttal vitte a prímet, a legjobb tizenhárom borból hetet a történelmi borvidék borászai készítettek. A családi vállalkozásként üzemelő Tolcsva Bor Kft. egy nagyarany mellett a legjobbaknak járó Qudris-díjat is kiérdemelte 2009-es 5 puttonyos Tokaji Aszújával.

Sajgó Gábor, tulajdonos, Tolcsva-Bor Kft.:
Egy picit tovább tartjuk, tovább érleljük a hordóban, ez azt jelenti, hogy a boraink színe, egy kicsit sötétebb, oxidáltabb, mélyebb. Az ízvilága, igyekszünk megtartani a boroknak a gyümölcsös jellegét és jegyeit. De ennél a 2009-esnél megtalálható már a másodlagos ászkolt, érlelt íz, amelyet az évek során a fahordóból kap meg a bor.

A viszontagságos év ellenére egészen kiváló borok készültek 2016-ban. Ez elsősorban a hatékony növényvédelemi munkáknak köszönhető - hangzott el a borverseny siófoki eredményhirdetésén. Ráadásul egyre több minőségi nedű születik a hazai pincészetekben.

dr. Janky Ferenc zsűri elnök, Országos Syngenta Borverseny:
Egyre több nemes bor található Magyarországon és a magyarországi termesztésű szőlőkben, és magyarországi pincékben készített borokról van szó. Egyre több nemzetközi sikert érnek el, viszont a mezőny széthúzódott, mert azért kétségtelen, hogy a nagy tömegben lévő borok, az úgynevezett egyszerű vagy asztali borok, azok hát, egyszerű és asztali borok, de azoknak sem szabad rossznak vagy hibásnak lenniük.

A mindennapok borainak is jól ihatónak kell lenni- tette hozzá a szakember. Ehhez pedig elengedhetetlen a növényvédelem - hangzott el az eseményen. Ahol kiemelték: növényvédelmi szempontból nem volt egyszerű év 2016. Hiszen az enyhe tél után tavaszi fagyok, majd nyári jégverések jöttek. A szeptemberi esőzések pedig meghozták a kártevőket is. Így a szőlőt csak a tervszerű, hatékony növényvédelmi megoldásokkal lehetett megóvni.

(Somogy TV , Híradó)

Hozzászólás: