Majdnem focista lett
2017.03.10, Péntek
Akár focista is lehetett volna, ha a jó Isten nem a színpadra teremti - így fogalmazott magáról Cseke Péter a Senior Egyetem csütörtöki előadásán. A rendezőként és színházigazgatóként is tevékenykedő színész életéről, munkásságáról és a családjáról is mesélt a közönségnek. A Jászai Mari-díjas Cseke Péter a Kaposvári Egyetem ifjú tehetségeit is oktatja.

Cseke Péter, színész:
21 tanár volt bent, akik szavazhattak, 14 nem volt és 7 igen volt mellettem. De a Szinetár azt mondta, hogy nem érdekel, ti mit gondoltok, ez a fiú, ez kell nekem.

Így vették fel végül Cseke Pétert a Színház- és Filmművészeti Főiskolára. Erről is beszélt csütörtökön a Senior Egyetemen a színművész. S bár a kezdet nem volt egyszerű, a közel 40 éves pályafutása során rendezőként és színházigazgatóként is bizonyított már. Cseke Péter korán megtapasztalta a színpadi létet, hiszen szülei is így keresték a kenyerüket. Első alakítását is az édesapjával közösen adták elő.

Cseke Péter, színész:
Az volt a címe, hogy Koponyányi Manyók. Mi volt az értelme, azt nem tudom, ez édespámnak volt egy magánszáma, és ő tanulta ezt a monológot a szobában, én pedig ott játszottam, 3 éves voltam ekkor. Kimentem a konyhába, és édesanyám berohant a szobába, hogy Sanyi, ez a gyerek már tudja a szövegedet.

Így aztán apa és fia együtt lépett színpadra. S bár a színház mindig is közel állt Cseke Péterhez, volt olyan időszak is, amikor más pályát választott volna.

Cseke Péter, színész:
Középiskolás koromban, amikor a focival voltam nagyon elhivatott, és akkor úgy tűnt, hogy esetleg focista lesz belőlem, édesanyám nem engedte. Akkor az Újpestben fociztam, akkor ők arra kértek, hogy hagyjam ott a középiskolát, majd leérettségizem levelezőn, és legyen a foci az én hivatásom. Akkor édesanyám azt mondta, hogy nem. Nehéz volt akkor ezt elfogadni, de természetesen így rálátva a dologra, ő döntött jól.

A foci azonban a mai napig is elkíséri a Jászai-Mari díjas színészt, hiszen, amikor csak teheti, kollégáival mérkőzik meg a pályán. Családjáról is mesélt a Senior Egyetem résztvevőinek. Mint mondta: nagyapaként is helyt kell állnia. Emellett a kecskeméti Katona József Színház igazgatójaként, színészként, rendezőként és egyetemi tanárként is számos teendője van. Utóbbi munkakörét a Rippl-Rónai Művészeti Karon végzi Cseke Péter, aki elmondta: sok a tehetséges fiatal, de a tehetség kevés ehhez a hivatáshoz.

Cseke Péter, színész:
A tehetség az egy állapot, ez az én véleményem. Az, hogy valaki igazán jó színész legyen, ahhoz körülbelül 20 százalék tehetség szükséges. Azon kívül szükséges nyitottság, fantázia, humor, beleélési képesség, siker és a bukás feldolgozásának képessége.

Erre pedig a saját tapasztalatai alapján tudja rávezetni a színészhallgatókat - tette hozzá.

(Somogy TV, Híradó)

Hozzászólás: