A kitelepített németek emlékére
2017.03.02, Csütörtök
4700 svábot telepítettek ki Somogy megyéből a második világháború után. Egy kormányrendelet értelmében el kellett hagyniuk otthonaikat, értékeiket és barátaikat hátrahagyva, erőszakkal hurcolták el őket hazájukból. Az ő emlékük előtti tisztelgés késztette a Somogy Megyei és a Kaposvári Német Nemzetiségi Önkormányzatot arra, hogy egy emlékművet állíttasson a felújított kaposvári vasútállomás előtt.

A marhavagonok a magyarországi németeket a második világháború után nem a halálba vitték, hanem vissza Németországba. Ez volt a kommunista kormány bosszúja a bűnös, náci Németország ellen. A törvény szerint mindenkit vissza kellett telepíteni, aki az 1941-es népszámláláskor németnek vallotta magát, vagy a volksbund illetve SS tagja volt. Csakhogy a kitelepítések más alapon zajlottak, az volt az elsőrendű szempont, hogy kitől lehetett minél nagyobb vagyont elkobozni.

Hidasyné Knoll Erzsébet, elnök, Kaposvári Német Nemzetiségi Önkormányzat:
4700 emberről van szó, akiket Somogy megyéből kitelepítettek. Ugye, itt most értjük azokat a falvakat, ahol nagyobb létszámú német lakosság volt. Kaposvárt illetően 14-15 fő az, akik innen kitelepültek.

Az aktuális németországi kutatások szerint mintegy 200 000 magyarországi németet telepítettek vissza az óhazába, s körülbelül 8-10 ezren szöktek vissza Magyarországra.

Hidasyné Knoll Erzsébet, elnök, Kaposvári Német Nemzetiségi Önkormányzat:
Megvolt a gyülekezési hely, megadták, menni kellett, és vonattal vitték ki német földre őket. Voltak, akik úgymond visszataláltak óhazájukba, és gyökeret vertek, hosszú és szép életet éltek. Voltak azonban, akiknek nehézkes volt, és voltak olyanok, akik visszaszöktek, mert nem kívántak német földön maradni.

És voltak olyanok, akik lelkileg, testileg annyira összetörtek, hogy belehaltak a megaláztatásokba és a megpróbáltatásokba. Akik megúszták a kitelepítést, azok közül is sokan erdőkben bujkáltak, nincstelenek lettek. Volt olyan német nemzetiségű honfitársunk, aki háromszor vásárolta meg a saját házát, mert először a második világháború után fosztották meg tőle, majd szorgalmas munkával újra megvette, aztán a Rákosi rendszerben kuláknak minősítették, és ismét megfosztották a házától.

Az erőszakkal elhurcolt svábok emlékére állíttat most a Somogy Megyei és a Kaposvári Német Nemzetiségi Önkormányzat egy emlékművet, a város helyhatóságának támogatásával - mondta Hidasiné Knoll Erzsébet.

Hidasyné Knoll Erzsébet, elnök, Kaposvári Német Nemzetiségi Önkormányzat:
Mi úgy gondoltuk, hogy ezzel az emlékművel kegyelettel adóznánk azoknak is, akiket elhurcoltak és azoknak is akiket kitelepítettek. Tehát ez a következő fázisa ennek az eseménysorozatnak. A vasútállomás elé szeretnénk ezt felállítani. Ez egy nagyon érdekes formájú bőrönd lesz.

Ezzel is utalva arra, hogy csak egy bőröndnyi holmit vihettek magukkal a kitelepített svábok, - tette hozzá Hidasiné Knoll Erzsébet. A tervek szerint áprilisra kerül a megújult kaposvári vasútállomás elé a második világháború utáni erkölcstelen intézkedések áldozatainak mementója.

(Somogy TV, Híradó)

Hozzászólás: