Balatoni halat a tányérokra
2017.03.01, Szerda
Igazi balatoni halat akarnak a tányérokon látni a tó körüli szolgáltatók, ezt szorgalmazza a Balatoni Kör. El is készült egy javaslat, amelyet az egyesületen kívül a Balaton Fejlesztési Tanács, valamint a Balatoni Szövetség jegyeznek. Ezzel kívánják felhívni a szaktárca figyelmét a Balatonból kifogott halak fontosságára. Laposa Bence, a Balatoni Kör elnöke úgy fogalmazott: minden hely annyit ér, amennyire a vendég az ott szerzett élményekből táplálkozni tud. Ezért is tartják fontosnak a helyi termékek megjelenítését az étlapokon.

Közös erővel igyekeznek elérni a Balaton környéki borászok és étteremtulajdonosok, hogy újra a tóból kifogott halakkal kínálhassák a turistákat. Az elkészült javaslatot már el is juttatta a Balatoni Kör a földművelésügyi tárcának.

Laposa Bence, elnök, Balatoni Kör:
A tó körül lévő összes olyan szervezet a nevét adta ehhez, aki megfelelő bázissal rendelkezik. És ennek az a lényege, hogy a Balatonban lévő halnak az elosztási metódusát egy picit megváltoztatnánk. És kialakítanánk egy olyan rendszert, amiben szabályozott módon, nem túl nagy mennyiségben, de mégis lehetőség nyílna a vendéglátás számára törvényileg ellenőrzött módon balatoni halat árulni.

A Balatoni Kör elnöke hozzátette: hatalmas értéket képvisel nem csak a tó, mint kultúrtáj, de annak élővilága is. S az onnan származó kopoltyúsok felhasználása a gasztronómiában nagyot lendíthetne a turizmuson is.

Laposa Bence, elnök, Balatoni Kör:
Szerintem ez nem is lehet kérdés. Ha belegondol az ember, akkor minden hely, helyszín, lokáció az annyit ér, amennyit az ott szerzett élményekből tud táplálkozni a vendég. És a vendég számára az egyik legfontosabb kérdés az, hogy mi kerül a poharába, mi kerül a tányérjára. Éppen ezért az összes helyi terméknek, nem csak a halnak, de a Balatonnál a halnak kiemelten, óriási nagy szerepe van.

Az elmúlt években a vendéglátók kénytelenek voltak vagy import halat felhasználni az ételeik elkészítésére, vagy a Balatoni Halgazdálkodás által megtermelt halakból elkészíteni a hagyományosan helyinek számító fogásokat. Ahogyan arról négy éve elsőként a Somogy TV beszámolt: a földművelésügyi miniszter megszüntette a halászatot a Magyar Tengeren. A tó érzékeny ökoszisztémájára hivatkozva született a döntés, illetve a horgászturizmus erősítése érdekében. A balatoni halfogyasztást szorgalmazó javaslat készítői azonban fenntartható módon képzelik el a halászatot a Balatonon, amely ma sajnos tiltva van.

Laposa Bence, elnök, Balatoni Kör:
Mindenképpen szorgalmazzuk azt, hogy a hal, az egy eredetvédett kategória legyen. A végfogyasztási ponton a fogyasztó tudja azt, honnan származik az az adott hal: ha import, akkor import, ha hazai, akkor hazai hal, hogyha pedig jelen esetben egy eredetvédett balatoni hal, akkor az is legyen feltüntetve. Mindenképpen a javaslatunk egyik legfontosabb eleme, hogy hitelesen tájékoztassuk a fogyasztót.

Az árképzésben is megjelenhet ez - tette hozzá Laposa Bence. Hiszen a cél nem a Balaton kizsákmányolása, csupán ésszerű gazdálkodás a természet értékeivel - fogalmazott a Balatoni Kör elnöke.

(Somogy TV, Híradó)

Hozzászólás: