Trafikok - A törvény nem változott
2017.02.28, Kedd
Két évvel a kaposvári trafikos gyilkosság után még mindig nem egyértelmű, hogy kötelező-e besötétíteni az üzleteket. A szabály szerint ugyanis a dohányboltok kirakatát a gyermekek védelméért úgy kell lefedni, hogy ne lehessen belátni. A 2015-ös trafikos gyilkosság után azonban sok tulajdonos letépte a takaró fóliát a kirakatokról, hogy így védje az alkalmazottait. Az interneten több olyan dohányüzlet tulajdonos panaszával is találkoztunk, akiket a fogyasztóvédelmi hatóság arra kötelezte, hogy sötétítse vissza az üvegeket, más vállalkozót viszont még nem sújtottak semmilyen szankcióval.

Az egész országot megrendítette a kaposvári trafikos gyilkosság, amikor a 21 éves Fruzsinát aljas indokból nyakon szúrta a rabló. A fiatal lány a helyszínen életét vesztette. A trafik tulajdonosok többsége az eset után úgy döntött, hogy az üzletek kirakatairól leszedik a védőfóliát. Így tett Stikl Gábor is.

Stikl Gábor, tulajdonos:
Ekkor döntöttünk úgy, hogy leszedjük a fóliát a dolgozók védelmében, úgy gondoltuk, hogy ez egy biztonsági szempont, ezáltal talán kevesebb az esélye, hogy valaki támadást követne el a dolgozók ellen.

Sokan gondolták és még gondolják ma is úgy, hogy ha akkor be lehetett volna látni a trafikba, akkor a lány még ma is élne, hiszen a dohánybolt Kaposvár egyik legforgalmasabb utcáján helyezkedik el. A gyerekek védelmét szolgáló törvény megszületésekor a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. készített néhány látványtervet arról, hogy hogyan kellene kinézniük a trafikoknak, és ezt a boltok pedig másolni kezdték.

Stikl Gábor, tulajdonos:
A belátást gátoljuk, ez lehet függöny vagy bármilyen eszköz, vagy úgy elpakolva az üzlet berendezése, hogy a dohánytermékeket ne lehessen látni.

A kaposvári eset után Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter azt ígérte: módosító indítványt nyújtanak be, ha kiderül, hogy a lesötétített üvegek is közrejátszottak a haláleset kapcsán. Erre azonban eddig nem került sor. Bár a törvény nem változott, a gyakorlatban a hatóságok többnyire békén hagyják a azokat a trafikosokat, aki leszedték a fóliát.

Stikl Gábor, tulajdonos:
Azért szankció nem járhat az üzleteknek, akik leszedik a fóliát. Nálunk ez a beláthatóság nem valósul meg teljes mértékben, de semmiféle atrocitás nem ért minket. Én gondolom azt, hogy ezt a rendelkezést talán egy kicsit lazábban kezelik, mint a többit, ezt az élet hozta így.

Megkeresésünkre a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt levélben azt írta: a törvényi rendelkezés kizárólag a dohánytermékek láthatóságának korlátozását írja elő, nem pedig a Nemzeti Dohányboltokba történő általános belátás korlátozását, azaz a kirakatok lefóliázása nem szerepel törvényi előírásként. Az üzlethelyiség berendezésének megfelelő kialakításával, az egyes termékcsoportok átgondolt elhelyezésével, akár a kirakat elsötétítése nélkül is teljesíthetik ezt az előírást. 2013. július 1-jétől egyébként több mint 200 alkalommal próbáltak meg trafikot kirabolni Magyarországon.

(Somogy TV, Híradó)

Hozzászólás: