A jegyző dönthet a korai zárásról
2017.02.23, Csütörtök
Ha sok a panasz és a jegyző úgy dönt, akkor a problémás vendéglátóhelyeknek este 10 óra után be kell zárniuk - többek között erről is döntött Kaposvár képviselő-testülete csütörtökön. Az eredeti rendelettervezet négy zónára osztotta a várost és a centurmon kívül eső terület összes szórakozóhelyére vonatkozott volna a korlátozás. Erről végül nem szavaztak a képviselők, mondván olyan vállalkozásokat is érinthet a rendelkezés, amelyekkel egyáltalán nincsen probléma.

Arról hogy kell -e szabályozni a vendéglátóhelyek nyitvatartását, megoszlik a lakosok véleménye.

Csordás István:
Valamennyire korlátozni kell, megengedve az embereknek a szórakozást is.

Kercsó Csaba:
Volt róla szó, itt a Honvéd utcában is valahol azt hiszem. Ott a Füredi csomópontnál is szerintem igen, korlátozni kell, nem csak a belvárosban kell korlátozni.

A belvárost négy körzetre osztotta volna a csütörtöki közgyűlésen a testület elé került előterjesztés. Eszerint az egyes zónán kívül eső vendéglátóhelyeknek tíz óra után be kellene zárniuk.

Torma János, képviselő:
Hozzám is nagyon sok panasz érkezik ezeknek a működésével kapcsolatosan akár az egységen belül, akár az egységen kívül előtte stb. Ezeknek a panaszoknak a többsége úgy gondolom hogy jogos és orvosolható.

A Sávház környéke a kettes zónába esne a határozat szerint. Itt két vendéglátóhely is van a közvetlen közelben. A helyiek egy része szerint ezekkel nincs semmi gond.

Kovács Imréné:
Az az igazság én nem szoktam hallani mert van füldugóm, meg fejhallgatóm és én kizárom ezeket a dolgokat, úgyhogy engem nem zavar.

Szemenyeiné Szenyéri Szilvia:
Mivel hogy engem nem zavar, így nekem nincs is arra se igényem, se problémám ezzel. Tehát nyugodtan nyitva maradhatnak, mint eddig is, legalábbis énfelelőlem.

Kaposváron 530-nál is több vendéglátóhely, köznéven kocsma van. Ezek közül mintegy 36 esne a határozat hatálya alá - monda Szita Károly polgármester a közgyűlésen. Ezek közül sok már most is csak este tízig van nyitva - tette hozzá.

Szita Károly polgármester, Kaposvár:
Ezt az egész előterjesztést, ennek a módját, amit most a jegyző úr behozott Ennek az a következménye hogy beleeshetnek olyan vállalkozások is amelyekre nincs panasz. Vagyis őket úgy sérti ez a rendelettervezet, hogy nem érdemelték ki.

Éppen ezért arról szavaztak a képviselők, hogy a jegyző saját hatáskörben tilthassa meg a vendéglátóegységeknek a késő esti nyitvatartást. Ezt pedig lakossági panaszok alapján dönthetik majd el. Szita Károly kiemelte: a kaposváriak nyugalma és biztonsága a legfontosabb. A csütörtöki közgyűlésen ezzel kapcsolatban a városi rendőrkapitány arról számolt be: jelentősen csökkent a bűncselekmények és nőtt a felderített esetek száma. Ehhez pedig a kiépített kamerarendszer is hozzájárult. Ezzel Kaposváron a második legbiztonságosabb megyeszékhely, a jövőben a város újabb kamerákat vásárol majd.

(Somogy TV, Híradó)

Hozzászólás: