Becsapva érzik magukat
2017.02.21, Kedd
Újabb 100 termék összetevőjét vizsgálják a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal munkatársai. A múlt héten kirobbant élelmiszerbotrány kapcsán Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára elmondta: az újabb elemzések során a minőségi eltéréseket is vizsgálják az egyes termékek esetében. A tárca azután rendelte el az átfogó vizsgálatot, hogy a Nébih korábbi összehasonlító ellenőrzésein felmerült: egyes külföldön gyártott élelmiszerek gyengébb minőségben készülnek a magyar fogyasztók számára a Nyugat-Európában forgalmazott hasonló termékeknél.

- Például kintről hozom a picinek a pelenkát, árban is jobb.

Vajda Zsolt több terméket is külföldön vesz meg. Mint mondja: nem igazságos, hogy ugyanaz a márka rosszabb minőségben kapható itthon.

Vajda Zsolt:
Bosszant, mert itt van például a lányom is meg a párom is, én külföldön dolgozom, és észrevehető a különbség azért, elég rendesen észre lehet venni.

Az árban azonban nincsen különbség.

Szerinted becsapják így a magyarokat?
Vajda Zsolt:
Igazság szerint be, szerintem becsapják.

Kaszás Ferenc:
Felháborítónak tartom abból a szempontból is, hogy ezáltal mindannyiunk egészsége is valamelyest veszélyeztetve van.

Ez a kaposvári férfi azt mondja: szerinte kockázata is lehet annak, hogy nem ugyanolyan minőségű termékek vannak a magyar, illetve a külföldi boltok polcain. Kaszás Ferenc szerint a vasfüggöny időszakát idézi ez az élelmiszerbotrány, hiszen akkoriban a keleti blokk országaiba silányabb minőségű termékeket szállítottak a cégek, mint a nyugati országokba.

Kaszás Ferenc:
Volt szerencsém külföldön is járni, az úgynevezett nyugati országokban, még valamikor abban az időben, amikor még létezett az a bizonyos vasfüggöny. Akkor is hatalmas eltérés volt az ételek és az egyéb áruk minősége között.

A középkorú férfi úgy véli, ez nem csak a gyártók hibája. Hiszen a kereskedők is ellenőrizhetnék a minőséget, s az ár nagy része az ő hasznukat gyarapítja.

Kaszás Ferenc:
Itt szerintem nem is a gyártók azok, akik tehetnek erről a dologról. Hanem mivel hogy több kézen megy keresztül az áru, mire ideér, valamint gondolom, a raktározási lehetőségek sem olyan színvonalon állnak, gondolom, mint a nyugati országokban. Ezek játszhatnak abba közre, hogy nem olyan minőségű a fogyasztásra szánt áru.

Ez az idős asszony teljesen fel van háborodva a minőségbeli különbségek miatt. Ottó Józsefné úgy véli: mi magyarok is megérdemelnénk olyan minőségű termékeket, mint mondjuk osztrák szomszédaink.

Ottó Józsefné:
Elég szomorú dolog, hogy így becsapnak bennünket, magyarokat. Félrevezetnek bennünket, aztán majdnem dupla árért adják, mint ott, amennyiért meg lehet venni kint.

Az elmúlt napokban történt vizsgálatok alapján a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal munkatársai több itthon forgalmazott édesipari terméknél, például a Nutellánál, a Manner ostyánál és a Ritter Sport marcipánnál is eltérést találtak a külföldön forgalomba helyezett termékekkel szemben. Emellett több fűszernél és üdítőitalnál is eltérő értékeket mutattak ki. Ezek elsősorban érzékszervi különbségek voltak.

Megkeresésünkre a Földművelésügyi Minisztérium egy közleményben arról tájékoztatta Híradónkat: újabb 100 termék vizsgálatát végzik el a következő időszakban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal munkatársai, továbbá mind a Földművelésügyi Minisztérium, mind a NÉBIH számára kulcsfontosságú, hogy biztosítsa a lakosság számára a jó minőségű élelmiszerekhez való hozzájutást.

(Somogy TV, Híradó)

Hozzászólás: