A használt lakásokat keresik többen
2017.01.12, Csütörtök
Élénkült a lakáspiac az elmúlt esztendőben, a megyében is mintegy 15-20%-os növekedést tapasztaltak az ingatlanközvetítők. A vevők azonban még mindig inkább a használt lakásokat keresik. Balogh László az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondja, ennek oka, hogy az újlakások értékesítése a tervezőasztalok mellől történik.

Jelentős változások mentek végbe a magyar ingatlanpiacon. A szakértők azt mondják jelentősen nőtt az újlakások száma a kínálati oldalon. Ez jellemző Somogyra is - mondta Balogh László az ingatlan.com gazdasági szakértője.


Balogh László, vezető gazdasági szakértő, ingatlan.com:
A 2016 januárihoz képest megnégyszereződött az újlakások kínálata körülbelül ötven újépítésű lakást kínálnak egyidejűleg a somogyi megyeszékhelyen. Az árak is emelkedtek mintegy 38%-kal, majdnem 300 ezer forintra nőtt az átlagos négyzetméter ár.


Ezzel Kaposvár olcsóbb megyeszékhelynek számít - tette hozzá Balogh László. A szakértő elmondta: az újlakások piaca azért lendült fel, mert a beruházók számára kedvező volt az áfa 27-ről 5 százalékra csökkentése, valamint a CSOK is kedvezően hatott a vásárlásokra. A legtöbb újépítésű ingatlant azonban a tervezőasztal mellől értékesítik. Ezt a somogyi ingatlanközvetítők nem érzékelik.


Boldizsár Balázs
, tulajdonos, Bold-Ingatlan Kft.:
Kaposváron még mindig jellemzőbb a használt lakásokra a kereslet. Nagyon sok használt lakás megfordul, most az utóbbi időben megfordult a piacon. Érezhető egy olyan határozott érdeklődés addig, amíg a használt lakások ára el nem éri az új lakások árát, vagy meg nem közelíti. Valószínű, hogy akkor fog megfordulni ez a tendencia.


Boldizsár Balázs hozzátette: a családi házakat inkább a falvakban keresik az ügyfelek, ezek iránt is nőtt a kereslet.


Boldizsár Balázs, tulajdonos, Bold-Ingatlan Kft.:
Azt tapasztalom, hogy a vidéknek is beindul a reneszánsza. Nem csak az agglomerációra gondolok, ami Kaposvár környékén van, hanem akár messzebb, 20-30 vagy akár 50 kilométeres távolságban is adtunk el ingatlanokat szép számmal már.


A falvakban az árak töredékei a városokban tapasztaltakénak, de ez már nem érvényes a Balatonhoz közeledve.


Balogh László, vezető gazdasági szakértő, ingatlan.com:
A balatoni ingatlanárak sok szempontból speciálisak. Az egyik legfontosabb, hogy a Balatonhoz az ország teljes területéről érkezhet vásárló, hiszen nagyon közkedvelt üdülőhely. És az újépítésű lakások egy része is inkább megépült lakások formájában jelentkezik. Egyébként ez a használt lakások esetében is megfigyelhető volt, hogy élénkült a kereslet a Balaton-parti települések ingatlanai iránt.


A Balatonon nem az a tendencia érvényesül, mint Kaposváron vagy a megye más városaiban, itt az újlakások piaca élénkebb - tette hozzá a szakértő. A paletta pedig nagyon széles, a luxusvilláktól egészen az egészen kicsi garzonokig gazdát cserélnek a tóparti ingatlanok. A megyében található eladó ingatlanok árai pedig a Balatonhoz közeledve folyamatosan nőnek - mondják a szakemberek. A következő időszakban arra lehet számítani, hogy a kevés új lakás miatt, átmenetileg a használt lakásokra csapnak le a magyar családok, hiszen ez jó befektetés mert az ára még mindig növekszik.

(Somogy TV, Híradó)

Hozzászólás: