Számlázási roham lehet szilveszter éjjelén
2016.12.31, Szombat
Sok új szabály lép életbe. Ilyen például, hogy csökken a vendéglátás áfakulcsa, így van, akinek éjfél előtt és után, külön kell fizetnie a számlát. az áfacsökkentés nem jár automatikusan azzal, hogy a kasszánál is kevesebbet kell fizetni. A különbözetet egyebek mellett bérfejlesztésre fordítják majd a cégek. A vendéglátásban alkalmazott áfakulcs két lépcsőben csökken majd; január elsejétől 18 százalék lesz, 2018-tól pedig 5 százalékra mérséklődik.

A Világgazdaság körképe szerint több éttermet is megkérdezett, körképükből kiderül, van olyan étterem, ahol két pénztárgéppel, egy idei és egy jövő évi áfakulcsra programozottal készülnek a szilveszterre, de a legjellemzőbb az előrefizetéssel lefoglalható, illetve megvásárolható vacsoracsomag, az éjfélig lezárt számlák és az éjfél után nyitott újak terve.

A másnapba átcsúszó fogyasztás számlázásának problémája nem is az éttermeket érinti tömegesen, hanem azokat a bárokat érinti, ahol ételt is forgalmaznak.

A NAV egyébként a bontott számlázást javasolta - nyilatkozta a lapnak Böröcz Lajos, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségének főtitkára. Eszerint kétféle áfakulcsot alkalmazhatnak a vendéglátósok a fogyasztás időtartamának arányai szerint, az éjfél előtti és utánira bontva az összeget.

 

Hozzászólás: