Ötezer sírt rejt a föld
2015.07.23, Csütörtök
A Kárpát-medence legnagyobb avar kori temetőjét tárják fel Zamárdiban. A régészek szerint legalább ötezer sírt rejt a föld. A munkálatokba a Pázmány Péter Katolikus Egyetem hallgatói is bekapcsolódtak. A város a leletekből egy interaktív kiállítást hozna létre, ez pedig egy újabb turisztikai vonzerő lehet a Balaton-parti városnak.

Balogh Csilla, tudományos segédmunkatárs, Pázmány Péter Katolikus Egyetem:
- A felsőtestére ástak rá különösen, ezt onnan tudjuk, hogy a bordái csigolyái, mint látható a koponyája is kimozdult S, csak visszahajigálták a sír végébe.

Ismét elkezdődött a 7-8. századi zamárdi avar temető feltárása. A 70-es években még Bakay Kornél indította el a kutatást, majd a kaposvári múzeum kisebb-nagyobb megszakításokkal folytatta a munkálatokat. Jelenleg Balogh Csilla régész vezeti az ásatásokat.

Balogh Csilla, tudományos segédmunkatárs, Pázmány Péter Katolikus Egyetem:
- Ez a Kárpát-medencében az eddig ismertté vált temetők közül a legnagyobb a Zamárdi temető, s az eddig feltárt sírok számát tekintve is ez a 2368 sír, amit feltártak ez is a legnagyobb és még a rablottsága ellenére is az egyik leggazdagabb, ha nem a leggazdagabb avar temető.

A munkálatokba a Pázmány Péter Katolikus Egyetem régész hallgatói is bekapcsolódtak. Számukra szinte minden újdonság, hiszen sokan közülük most először vesznek részt ásatáson.

Türk Attila, adjunktus, Pázmány Péter Katolikus Egyetem:
- Itt gyakorlatot szerezhetnek elsajátíthatják a szakma fogásait tulajdonképpen civil illetve helyi támogatással dolgozunk. Ez arról szólt tulajdonképpen, hogy Zamárdi önkormányzattal kötöttünk egy együttműködési megállapodást és ennek keretében folynak a munkák és nagyon- nagyon fontos, hogy Civil Régészeti Alap illetve a helyi hagyományőrző kollégák besegítenek a munkába.

Az összefogás pedig nemzetközivé bővült, hiszen orosz és lengyel hallgatók csatlakoztak a feltáráshoz. Agata Lengyelországból érkezett Zamárdiba.

- Nagyon örülök neki,hogy itt lehetek, hiszen itt Magyarországon teljesen más módszerekkel ismerkedhetek meg a feltárás során, ráadásul nálunk Lengyelországban nincsenek Avar-kori emlékek, így ez is újdonság.

Az ásatások során eddig elsősorban csontokat találtak, de nem kizárt, hogy ékszereket és különböző használati tárgyakat is rejt a föld.

- Egy olyan veretes öv, ami egy elég gazdag veretes öv, nagyon szeretnénk ha ilyen lenne, de talán ilyennel, ennyire sok verettel nem fogunk találkozni

Csákovics Gyula polgármestert személyes emlékek is kötik az avar kori sírokhoz, hiszen annak idején dédapja jelzésére kezdték el a kutatást. Ő pedig kisgyermekként vett részt a feltárásban, azonban nemcsak ezért fontos a mostani ásatás.

Csákovics Gyula, polgármester, Zamárdi:
- Értem ezalatt a régi projektünket, ami több pályázaton is indult, de sajnos eddig nem kaptunk rá támogatást, hogy egy történelmi tematikus parkot nyilván a kor igényeinek megfelelően egyfajta kalandparkként funkcionálna szeretnénk létrehozni. és ennek keretén belül szeretnénk ezeket a leleteket a nagyközönség elé tárni.

Ezzel pedig a balatoni turisztikai szezont is meg lehetne nyújtani. A régészeti munkálatok idén augusztus 8-ig tartanak. A fellelt tárgyak érdekessége egyébként, hogy különböző kulturális hatásokról tanúskodnak. Így megfigyelhetők keresztény, germán és bizánci motívumok is.


(Híradó)

 

Hozzászólás: