Hungarikum lett a védőnői hálózat
2015.04.24, Péntek
Immár 100 éve vigyázzák a magyar gyermekek fejlődését a védőnők. A védőnői hálózat pedig nemrégiben hungarikum lett - ez jelentették be a pénteki kaposvári konferencián. A szakemberek szerint a jövőben ez is vonzóbbá teheti a szakmát.

1915-ben jött létre a védőnői szolgálat azzal a céllal, hogy a csecsemőhalálozások és a fertőző megbetegedések rossz arányain próbáljon változtatni. Az évek során folyamatosan fejlődött, egyre nagyobb elismerést kapott az édesanyáktól és az egészségügytől egyaránt.

Gelencsér Attila, országgyűlési képviselő, Fidesz:
- 100 évvel ezelőtt indult ez a diadaltúra amit a védőnői szolgálat jelent. Akkor, 100 évvel ezelőtt unortodoxnak, szokatlannak lehetett minősíteni, hogy szinte Európában egyedülálló módon kezdte meg a munkáját egyre erősebb és magasabb rangot kapott, 75-ben főiskolai képzés, ma már ott tartunk, hogy egyetemi képzés is kötődik a védőnői munkához.

Gelencsér Attila hozzátette, ma már elképzelhetetlen a család és a kisgyermekek egészséges nevelése a védőnők nélkül. Ennek a száz évnek az elismeréseként indult útjára az a centenáriumi programsorozat is, amely pénteken a Somogy Megyei Kormányhivatalban érkezett.

dr. Neszményi Zsolt, kormánymegbízott, SMKH:
- Én azt gondolom, hogy az egyik legfontosabb terület ez, hiszen a várandós kismamákkal és a kisgyermekes anyukákkal foglalkozó munkájuk a jövőnknek a záloga és mivel a gyermek a legfontosabb a gyermekeink a jövő ezért az ő munkájuk én azt gondolom, hogy nagyon nagyon fontos és most hogy egy ilyen lehetőség van rá, hogy ezt elismerhessük kitüntetésekkel és ezzel a centenáriumi ünnepséggel, nagyon boldog vagyok hogy ezt megtehetjük.

Az országban összesen több mint 5000 védőnő próbál tanácsot adni az édesanyáknak. Megyénkben 157 területi körzetben teljesítenek szolgálatot. A szakemberek alapvető feladata a várandós és gyermekágyas anyák védelme illetve 7 éves korig a gyermekek gondozása. Ezen kívül az oktatási intézményekben és a kórházakban is működik védőnői szolgálat. 25 éve létezik a magzatvédelmi szolgálat is, amely a terhességmegszakítást fontolgató nők tanácsadását végzi. A készülő új alapellátásai törvény új feladatot ad a védőnőknek.

Odor Andrea, országos vezető védőnő, Országos Tisztifőorvosi Hivatal:
- Komoly népegészségügyi kihívás a méhnyakrák elleni küzdelem amelyben a védőnőknek most 2015-ben egy új kompetencia lehetőségük adódott, helyben, ott a védőnői körzetben az alapellátásban a lakóhelyhez közel megszólítani a 25-65 éves nőket hogy háromévente egyszer valahol de ha nem szeretnék máshol akkor a védőnőnél igénybe vehessék ezt a szolgáltatást.

A konferencián egy örömteli eseményt is bejelentettek.

Babiné Szottfried Gabriella, koordinátor, centenáriumi programsorozat:
- A kormány kiemelt feladatként tekint a védőnői szolgálatra illetve a védőnői szolgálat fejlesztésére megújítására. Szeretnék ezzel kapcsolatban egy örömteli bejelentést tenni, a Hungarikum Bizottság tegnap tárgyalta a magyar védőnői szolgálat hungarikumok gyűjteményébe való felvételét és örömmel jelenthetem, hogy sikerült, a magyar védőnői szolgálat hungarikum.

A konferencián a védőnői munka jelenjét és jövőjéről is tanácskoztak a szakemberek.

(Híradó)

 

Hozzászólás: