Valami bűzlik Balatonvilágoson
2015.03.30, Hétfő
Hatalmas szemétkupacok és annál nagyobb bűz lepi el az egykori Traubi-gyárat Balatonvilágoson. Az üzem területén alternatív fűtőanyagnak számító hulladékot tárolnak, amely már a környező utcákat és az erdőt is szennyezi. Mivel nem fedett helyen van, így a szél szanaszét hordja a hulladékot. A helyiek felzúdulása miatt a területet bérlő budapesti cég felfüggesztette tevékenységét és hétfőn megkezdte a kellemetlen szagú szemét elszállítását.

Hatalmas szemétkupacok, műanyag hulladék és zöld palackok mindenütt - akár csak egy szeméttelep, így fest most az egykori Traubisoda-üzem területe. Sőt az elmúlt napok szeles időjárása miatt, már a kerítésen kívül is és a mellette lévő erdőben is áll a szemét.

Fekete Barnabás, polgármester, Balatonvilágos:
- Az a szürke kupac, a gép mögött illetve bent is ennek a tárolása történik, ez az úgynevezett alternatív fűtőanyag, aminek van egy vámtarifa száma és arra hivatkozott a kft vezetője, hogy ez egy termék és nem hulladék.

A papírból, textilből és műanyagból tüzelési célú biomasszát készítenek, novemberben bérelte ki az üzemet egy budapesti cég tárolás céljából. Nem csak a látvány borzasztó, hanem a szag is, ami terjed. Hónapok óta bűzlik a sok hulladék, a több méter magas szemétkupacok ráadásul régóta itt állnak már. 20 éve nem vitte el a szemetét ugyanis a Traubi üzem tulajdonosa, a bérlő pedig ilyen körülmények között dolgoztat - mondja Fekete Barnabás.

Fekete Barnabás, polgármester, Balatonvilágos:
- Ami látszik mögöttünk ez mind a volt Traubi üzemnek a szemete. Ezt egy felszámolás keretében megvette egy kft, attól egy magánszemély, akinek kötelessége a szemétnek az elszállítása. Időközben kibérelte a telepet a Green Energy Kft., hogy itt átmenetileg alternatív tüzelőanyagot tárol, amit Szlovéniából szállítanak ide és innét viszik Oroszlányba.

Az üzem bérlője szerint nem büdös és nem is környezetszennyező a sok műanyag - teszi hozzá a polgármester.

Fekete Barnabás, polgármester, Balatonvilágos:
- Nem hulladék, ez már egy kiválasztott alternatív fűtőanyag, ami nem büdös, nincs benne szerves, anyag vagy minimális, de hát látszik az, hogy elég nagy mennyiségben van, még ha elenyészően kis százalékban van szerves anyag benne, az is egy több ezer tonnás mennyiségnél már, az is elég komoly anyagot képez, ami kellemetlen szagot áraszt.

Környezetvédők és a helyiek szerint is tarthatatlan ez az állapot mondja Fekete Barnabás. Egy lakossági fórum keretében kérték meg a bérlőt arra, hogy szüntesse meg a tevékenységét.

Somogyi Zoltánné:
- Csak azt vettük észre, hogy, ha úgy van ugye a férjem is kicsit sétál, hogy mi ez a nagy szeméttelep. Mert angyalom régen mikor volt a Traubi szóda, a pet palack, az üveg azok egyáltalán nem bűzlöttek.

Ez az idős néni 50 méterre lakik az üzemtől, itt a legrosszabb - meséli.

Somogyi Zoltánné:
- Ez bűz, nem lehet se ajtót se ablakot nyitni, se kiteregetni.

Az üzem közvetlen környezetében két lakótelep is van, sok a kisgyerekes család is, akik szeretnek a szabadban lenni. Illetve szeretnének, ám hónapok óta ezt nem szívesen teszik.

Lukács Péterné:
- Szinte élhetetlen lett december óta az itt létünk. Büdös van, amúgy más nem lenne zavaró, csak nagyon büdös ki nem lehet jönni.

Hétfőn délelőtt már kamionok hordták el a hulladékot, megkezdték a műanyag elszállítását. Kerestük a Green Energy Kft képviselőjét is, ők közleményükben azt írták: Lakossági nemtetszés hatására 2015. év márciusában tevékenységüket felfüggesztették és várhatóan 1 hónapon belül az általuk tárolt alternatív tüzelőanyagot elszállítják és visszaadják a területet a tulajdonosának. Ám kérdés, hogy mi lesz a sorsa a 20 éve felgyülemlett szemétnek.

(Híradó)

 

Hozzászólás: