Tarolt a somogyi szóvivő
2015.02.25, Szerda
2014 legjobb felvételének választották egy internetes szavazáson a Somogy Megyei Katasztrófavédelemi Igazgatóság szóvivőjének fotóját. Több mint tízezer kép közül került ki győztesen a tűzoltók munkáját bemutató pillanatfelvétel.

Bázelné Mihályka Szabina igencsak meglepődött az eredmény hallatán, nem remélte, hogy tízezer kép közül pont az ő felvételét találják a legjobbnak a szavazók, hiszen ő maga nem hivatásos fotós. Pedig a kép igen látványos.

Kóbor Csaba, tűzoltó őrnagy, Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság:
- Egy tűzoltási gyakorlaton készült, Somogytarnócán, ahol a beavatkozó állomány rutint szerezhetett, illetve gyakorolhatta a nagy kiterjedésű éghető folyadékok tüzeinek oltását, valós körülmények között.

A laikus számára a látvány lenyűgöző. Kérdés, hogy a tűzoltók, akik elsősorban a kármentésen dolgoznak, és minél előbb szeretnék megfékezni a lángokat, ők egy-egy pillanatra tudnak-e úgy tekinteni a tűzre, mint valami látványosságra? Mint azt Kóbor Csaba mondja, lehet más számára rendkívül látványos egy beavatkozás, az ő dolguk a mentés, a tűz megfékezése, a káreset felszámolása.

Kóbor Csaba, tűzoltó őrnagy, Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság:
- Nagy számban fordulnak elő veszélyes áru szállítmányok megyénk közútjain is. Erre jó példa volt a tavalyi év során júliusban az M7-es autópálya táskai pihenőjének közelében kigyulladt 37 ezer liter motorbenzint szállító tartályos nyerges szerelvény tűzesete.

A tűzoltókat persze elsősorban az foglalkoztatja, hogy az embereket és az értékeket mentsék, továbbá közben a saját testi épségüket is óvják.

Kóbor Csaba, tűzoltó őrnagy, Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság:
- Több mint húsz éves pályafutásom során nyilván már találkoztam olyan helyzetekkel, amely egy átlag ember számára elég nagy kihívást jelent.

A laikusoknak legtöbbször a hollywoodi filmek látványos jelenetei jutnak eszükbe.

Kóbor Csaba, tűzoltó őrnagy, Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság:
- Vannak mozzanatok, igen amiket össze lehet hasonlítani a filmben, filmeken látottakkal, de az igazság az az hogy ez egy sokkal racionálisabb szakma, itt lényegében sokkal megfontoltabb és biztonságosabb műveletek végrehajtására törekszünk, minden szinten.

Sajnos így is elfordul, hogy egy-egy tűzoltó súlyosan megsérül, és többen az életüket is vesztették már. Az elmúlt öt évben 318 tűzoltó sérült meg tűzoltási feladat végrehajtása közben. Ebben az időszakban két haláleset történt, amelyek közül az egyik mentés közben 2013-ban. A másik esetben a kárhelyszínről visszatérő gépjármű szenvedett balesetet, amely következtében az egyik tűzoltó életét vesztette.

(Híradó)

 

Hozzászólás: