Összefogtak a kadarkútiak a jövőért
2014.07.09, Szerda
Ha a helyi közösségek összefognak, akkor a vidéknek nemcsak megmaradása, hanem jövője is van. Ilyen példa a kadarkútiak legutóbbi fejlesztése is - mondta a kisvárosban Szászfalvi László országgyűlési képviselő. A településen 2 éves munka után szerdán adták át a közel 1 milliárd forintból megvalósult szennyvízcsatorna-hálózatot, amely Kadarkút legfontosabb környezetvédelmi beruházása.

2 éve itt, a kadarkúti alapszolgáltatási központnál tették le a csatorna-beruházás alapcsövét. Azóta közel 1 milliárd forintos beruházásból megvalósult a kisváros szennyvíztisztító és csatorna rendszerének kialakítása. A fejlesztéshez 85 százalékban uniós és állami támogatást nyert a település, a többit a helyi lakosok 200 ezer forintos hozzájárulásából fedezték.

Bőte Istvánné:
- Ezzel sokkal korszerűbb, modernebb lett a lakásunk, az otthonunk.

Volt, aki lakásának felújítását a csatorna-beruházáshoz igazította.

Soltra Jenő:
- Én is most csináltam meg a fürdőszobát, teljes átalakítással, addig nem akartam hozzányúlni, amíg a csatorna be nincs kötve, mert ugye föl kellett mindent újra bontani és teljesen új rendszert kiépíteni.

A település életében gigaberuházásnak számít a csatornahálózat kiépítése.

Karsai József, polgármester, Kadarkút:
- A csatornahálózat teljes mértékig kiépült, illetve 2 darab utcán csatornázatlan jelen pillanatban, a Dózsa utca és a Sport utca. Egyébként a csatornahálózat az össze többi utcában kiépült, önálló szennyvíztisztító telepet építettünk a hálózathoz.

A közel másfél éves beruházás során munkalehetőségeket is biztosították - emelte ki köszöntőjében a kivitelező konzorcium vezetője.

Szabadics Zoltán, elnök, Szabadics Zrt.:
- Az önök adófizető pénzéből épült csatornának köszönhetően közel 600 család kapott munkát, ami azt gondolom, hogy a mai világban egy óriási dolog.

Ez pedig a vidéki települések életben maradást is segíti. Azonban a közösségek összefogása nélkül a hasonló fejlesztések elképzelhetetlenek - fogalmazott Szászfalvi László, a térség országgyűlési képviselője.

Szászfalvi László, országgyűlési képviselő, KDNP:
- A magyar vidéknek a feltámadása a közösségeinknek a feltámadásából fog következni. És az elmúlt esztendőkben számtalan jelét láttam és láthattuk már annak, hogy igenis a helyi kis közösségek élni akarnak. A kis városokban a helyi közösség újra talpra áll, újra szeretne nagy dolgokat megvalósítani.

A kadarkútiak azt mondják, ez a beruházás a jövőnek is készült, hiszen a szennyvízcsatorna-hálózat kiépítésével a környezetvédelemért nagy lépést tettek. A kisvárosban eddig az ingatlantulajdonosok 77 százaléka csatlakozott a rendszerre.

(Híradó)

 

Hozzászólás: