Népszerű a siófoki strandkönyvtár
2014.07.04, Péntek
Akár a Balaton-partról is kölcsönözhet kötetet az olvasó, Siófokon idén is kinyitott a strandkönyvár. Bár az elmúlt napok időjárása nem kedvezett a fürdőzéshez, a hét végére nemcsak a jó idő, hanem az olvasni vágyók is megérkeztek a strandra. A kihelyezett kis bibliotékában főként könnyedebb olvasnivalót keresik a pihenni vágyók.

Pihenni lehet így is, és könyvvel a kézben is. Nem kell messzire menniük egy jó olvasmányért a Siófokon strandolóknak, hiszen a kihelyezett kis könyvtár a nyáron is várja a könyvek szerelmeseit.

Ferencz Fanni, Mogyoród:
- Én nagyon szeretek olvasni, én hetente mást olvasok, mert mindig kiolvasom a könyveket.
- Most éppen milyen könyv van terítéken?
- Hát, most az üvöltő szeleket olvasom, de azzal még nem haladtam, mert nem hoztam el Balatonra.

De a siófoki strandon sem marad olvasmány nélkül Fanni, széles a kínálat.

Kovács Emőke, igazgató, Balatoni Regionális Történeti Kutatóintézet Könyvtár:
- Nyilván nem lehet lehozni nagyon súlyos, nehéz olvasmányokat, hanem kalandregények, szerelmes könyvek, bestsellerek, könnyed olvasmányok vannak, Agatha Christie, Stephen King, Rejtő Jenő.

De Thomas Mann és Móricz Zsigmond írásai is helyet kaptak a strandkönyvtár polcaink, ahol más kiadványokat, így újságokat is lapozhatnak a pihenni vágyók.

Szecsei Klaudia, Fót:
- Szoktam olvasni a magazinokat, és az úgy nekem tökéletes.

A strandkönyvtárba bárki betérhet és viheti kedvenc könyvét vagy magazinját. A cél, hogy olvasmányokkal színesítsék a nyaralást és persze népszerűsítsék az olvasást.

Kovács Emőke, igazgató, Balatoni Regionális Történeti Kutatóintézet Könyvtár:
- Azt látjuk, hogy használják ezt az önkiszolgáló strandkönyvtárat, ami már 2010 óta működik itt Siófokon. Az az egyedisége, hogy nem ül itt semmilyen könyvtáros, hanem az olvasóra bízzuk azt, hogy kiválassza a könyvet, elvigye, szabadon olvasgasson és utána elvárjuk, várjuk azt, hogy az este beköszöntével visszahozza a köteteket.

Mint azt Kovács Emőke meséli: vissza is hozzák a könyveket, ha pedig egy-egy kötetnek lába kél, azt jelenti, hogy tetszett az olvasnivaló a strandolónak. A kihelyezett kis bibliotéka egész nyáron nyitva tart és várják azokat, akik szívesen napfürdőznek könyvvel a kezükben.


(Híradó)

 

Hozzászólás: