Archívum
Összesen: 48815 db | 0 - 25 | « »
1.Péntekig lehet még diákhitelt igényelni 2017.12.11. 13:25
December 15-ig lehet idén már csak diákhitelt igényelni. Rekordalacsony, 2,3%-os kamattal juthatnak hozzá a hallgatók a szabad felhasználású Diákhitel1-hez, a Diákhitel2-t pedig egyedülállóan kedvező feltételekkel: 2017 októbere óta nulla százalékos kamattal igényelhetik az önköltséges képzésben résztvevők, képzési díjuk kiegyenlítésére. A felvehető hitelösszegek a Diákhitel1 esetében képzési formától függetlenül, havonta 15, 21, 25, 30, 40, maximum 50 ezer forint, a kötött felhasználású Diákhitel2 felvehető maximuma az igénylő képzési költségének összege. Érdemes figyelni a határidőre, ugyanis, aki december 15-e után adja le igényét, csupán március közepén juthat pénzhez.
2.Figyelmesen vegyünk fenyőt2017.12.11. 13:18
Figyelmesen kell fenyőt választani karácsonyra. A Magyar Idők cikke szerint a kínálat az idén is nagy, de pár apró trükkel gyorsan ellenőrizhető, hogy friss vágásból származik-e a fenyő. A túl korán kivágott fák ugyanis idő előtt elveszíthetik tűleveleiket. Ha a kiválasztott fa tűleveleit megdörzsölve a kezünkben maradnak a levelek, biztosak lehetünk abban, hogy nem friss vágásból származik. A frissességpróba egy másik módszere, ha a fát a tönkjénél fogva a földhöz ütögetjük. Ugyan korábban arról lehetett olvasni, hogy drágább lehet a lucfenyő, most azt ígérik, az árak nem változnak, lucfenyőt idén is már néhány ezer forintért lehet majd kapni, a nagyobb Nordmann-fenyőkért azonban akár több tízezer forintot is elkérhetnek az árusok. Magyarországon továbbra is sokan vesznek élő fát az ünnepekre. Többségüket Somogyban, Zalában és Vas megyében termesztik, még Ausztriába és Németországba is exportálnak belőle.
3.Polgármestert választanak vasárnap Kisbajomban2017.12.11. 12:55
Polgármestert választanak vasárnap a Somogy megyei Kisbajomban – tájékoztatott a helyi választási iroda vezetője. Pintér Csilla Judit, a kutasi közös önkormányzati hivatal jegyzője emlékeztetett, az időközi voksolást azért kellett kiírni, mert a község előző polgármestere, a független Végh Gábor szeptember elején elhunyt. A településvezetői tisztségért három független jelölt indul: Szelidné Gerencsér Angyal, Plecskó István és Kakas József. A mintegy 450 lakosú Kisbajom választási névjegyzékében 299-en szerepelnek.
4.Jönnek az ukrán és szerb vendégmunkások Magyarországra 2017.12.11. 12:49
Ukrajnából és Szerbiából jön a legtöbb külföldi munkavállaló az Európai Unión kívülről – írja a Világgazdaság. A lap a Nemzetgazdasági Minisztériumtól kapott adatokra hivatkozva közölte, hogy szeptember végéig több mint 10 700 munkavállalási engedélyt adtak ki nem európai uniós országból érkezőknek. Az idei kvóta 59 ezer. A külföldiek nagy része a kereskedelemben, a gépjármű-javításban, a vendéglátásba, az építőiparban és a feldolgozóiparban dolgozik, csaknem kétharmaduk Budapesten. Az összes külföldi foglalkoztatott több mint harmada diplomás, de számottevő a szakképzetlenek aránya is.
5.Átlagos évet zárt a mezőgazdaság2017.12.11. 12:43
A tavalyi kimagaslóan jó évhez képest idén 6,1 százalékkal csökkent a mezőgazdaság kibocsátása. A növényi termékek termelése 8,6 százalékkal, az állattenyésztés teljesítménye 3,2 százalékkal maradt el az elmúlt évitől - jelentette első becslése alapján a KSH. A hivatal értékelése szerint ezzel átlagos évet zárt a mezőgazdaság 2017-ben. Az első előzetes adatok alapján a gabonafélék kibocsátása összességében 15,8 százalékkal csökkent, az élő állatoké 4,2, az állati termékeké hattized százalékkal volt kevesebb, mint tavaly.
6.Óriási összeget kereshet a kormány a NAV új lépésével 2017.12.11. 12:29
A Nemzetgazdasági Minisztérium számításai szerint mintegy 700 milliárd forintot takaríthat meg az állam, ha 2021-től a vállalkozások és a magánszemélyek adóbevallását is az adóhivatal készíti majd el. Izer Norbert, adószabályozásért és számvitelért felelős helyettes államtitkár elmondta, hogy a rendszert fokozatosan vezetik be. Elsőként a jövedéki adó bevallását készítené el a vállalkozások számára az adóhatóság, várhatóan már 2019-től. Ezután következhet az általános forgalmi adó, valamint a járulékterhek bevallásának elkészítése. A vállalkozások a becslések szerint mintegy 5 munkanapot spórolhatnak évente, ha elektronikus úton készülnek a bevallások és nem papíralapon.
7.Elstartolt az új innovációs pályázat2017.12.11. 12:10
Mától pályázhatnak a kis- és középvállalkozások technológiai innovációs fejlesztésekhez. Akár 15 millió forintot is kaphat egy-egy cég, a pénzt eszköz és szoftverbeszerzésre fordíthatják, ami jelentősen növelheti versenyképességüket – közölte az európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkár. Rákossy Balázs Hatalmas érdeklődésre számít, mert összesen 17 milliárd forintra lehet pályázni, emellett a korábbi gyakorlathoz képest kibővítették a kiírást, így már nem csak a termelő- és gyártócégek jelentkezhetnek.
8.Terjed az anonim bankkártya 2017.12.11. 11:25
Adócsalásra, pénzmosásra és terrorizmus finanszírozására is alkalmas a szakértők szerint az újfajta bankkártyás módszer, ami állítólag rohamosan terjed a világban. Egy gyors regisztráció után ezzel akár név nélkül is fel lehet venni pénzt bárhol a világban. Korábban eurót, fontot és dollárt lehetett felvenni így, de újabban már forintot is. A rendszer több helyen illegálisan, máshol viszont legálisan működik. Itthon is vizsgálat működik a módszer miatt.
9.Magyar finomságokat készítettek2017.12.11. 11:14
Kolbász szarvas és sertés húsból, véres, májas és rizses hurka – igazi hamisítatlan magyar finomságok készültek a 3. Hurka és kolbásztöltő fesztiválon Törökkoppányban. 8 helyi és környékbeli csapat nevezett a megmérettetésre, ahol mindenki a saját szájíze szerint készítette el az ételeket. Az eseményen Witzmann Mihály a térség országgyűlési képviselője úgy fogalmazott: az ilyen rendezvények a gasztronómia mellett a közösséget is erősítik.
10.Rövidebb lett a műtéti várólista az év végére2017.12.11. 10:52
Rövidült a műtéti várólisták száma – legalábbis ezt írja a Világgazdaság. A lap szerint december elsején 445-tel kevesebb vártak műtétre, mint egy hónappal korábban. A legtöbben szürkehályog-műtétre várnak. A lap megjegyzi, hogy a várakozás miatt sokan magánorvoshoz fordulnak. A becslések szerint, 904 milliárd forintot költöttek el a betegek erre idén.
11.Rendőrbántalmazás lett az elszámolási vitából2017.12.11. 09:56
A kiérkező rendőröket is bántalmazta egy feldühödött férfi Siófokon, gyorsított eljárásban ítélte el őt a bíróság. Heves szóváltásba keveredett volt élettársával a közös vagyontárgyaik miatt. Előbb a nő hívta ki a rendőröket, majd a 30 éves vádlott. Amikor a rendőrök másodszor jelentek meg a felek lakóhelyén, a nő éppen egy televíziót tett az autójába. A férfi indult volna a gépkocsihoz, hogy kivegye a készüléket, de a rendőrök, hogy fékezzék a férfi indulatát, elállták az útját. A mellkasuknál fogva azonban ellökte a rendőröket, majd a televíziót az autóból kirántva a földre dobta és rátaposott. A férfit megbilincselték, majd előállították a Siófoki Rendőrkapitányságra. 1 év 10 hónap börtön fokozatú szabadságvesztést szabott ki rá a bíróság, melynek végrehajtását 3 évi próbaidőre felfüggesztette. Az ítélet jogerős.
12.Újabb önkénteseket készítettek fel a váratlan helyzetekre 2017.12.10. 16:40
Önkéntes tűzoltókat készítettek fel a váratlan helyzetekre Siófokon. 14-en vizsgáztak le sikeresen, Fonyódról, Látrányból, Balatonboglárról és Budapestről vettek részt a 40 órás elméleti és gyakorlati képzésen. A cél az volt, hogy képesek legyenek kezelni a vészhelyzeteket és hatékonyan tudjanak segíteni a bajbajutottakon. Tűzesetek és balesetek során is számítanak rájuk, ennek érdekében megismerkedtek a speciális szakfelszerelésekkel, majd megtanulták azok használatát, szerelését. A levizsgázott hallgatók oklevélben részesültek.
13.A 10 és 20 ezreseket hamisítják2017.12.10. 15:47
Továbbra is a magasabb címletű forintbankjegyeket hamisítják a leggyakrabban - derül ki a jegybank jelentéséből. A Magyar Nemzeti Bank évek óta cseréli a bankjegyeket új, jobban védett sorozatokra. Ennek is köszönhető, hogy az amúgy is alacsony hamisítási ráta tovább csökkent. Az év első kilenc hónapjában a forgalomban lévő 450 millió darab bankjegyből mindössze 570 darab hamis bankjegyet szűrtek ki a forgalomból, ami 42 százalékos csökkenés az előző évhez képest. A hamisítók kedvence a 10 ezer forintos, hisz ez a bankjegy adja a forgalom nagyságát. Az első kilenc hónapban megtalált 570 hamis bankjegy 60 százaléka volt 10 ezer forintos, 24 százalék pedig 20 ezres – ez utóbbi alig 136 darabot takar. Komoly hamisítási kísérlettel évek óta nem találkoztak a jegybank készpénzlogisztikai szakértői, továbbra is a kis szériás színes fénymásolós, nyomtatós megoldás a jellemző, amit sima irodai papírra nyomnak, ugyanis biztonsági papírhoz ma már nem lehet hozzájutni.
14.Papírforma eredmény született2017.12.10. 14:27
Igazolódott a papírforma, kikaptak a kaposvári kosarasok a listavezető Szolnok otthonában. A házigazdák 11–0-s rohammal kezdtek, de ezt a csapást a somogyiak szorgos munkával még kiheverték és a félidőre utolérték ellenfelüket. A harmadik játékrészben azonban az Olaj remek védekezésre alapozva új erőre kapott, 20–2-es szériát épített és innen már nem volt visszaút a Kaposvárnak, 76–65 arányban elvesztették a találkozót. Zsinórban ötödik vereségüket szenvedték el a somogyiak.
15.Évi 4,7 millió euró támogatást kap a méhészet 2017.12.09. 20:33
Évi 4,7 millió euró támogatáshoz jut a magyar méhészeti ágazat, az unió és a magyar kormány 50-50 százalékos finanszírozásában. Ez több mint 15 százalékkal haladja meg az előző ciklus forrásait – mondta a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára. Az országban több olyan nagyobb mézüzem működik, amelynek alapanyag-feldolgozó kapacitása évente meghaladja az ezer tonnát. Nagy István az ágazat egyik legfontosabb feladataként jelölte meg, hogy tudatosítani kell a magyar méz előnyösebb tulajdonságait a külföldről érkezettekhez képest. Az Európai Unió 27 tagállama között a méhsűrűséget figyelembe véve a második helyen áll az ország.
16.Személyes adatok juthatnak illetéktelen kezekbe 2017.12.09. 18:43
Biztonsági rést talált egy felhasználó a Magyar Posta honlapján, a cég szakemberei már dolgoznak a hiba elhárításán. A hibát kihasználva személyes adatok juthatnak illetéktelen kezekbe, amelyeket akár bűncselekmények elkövetéséhez is fel lehet használni. A felhasználó még novemberben jelezte a postának a hibát részletes leírással, de az index szerint hetek óta nem történt változás. A posta azt írta a portálnak, hogy az informatikai frissítések folyamatban vannak. Hubert Csaba információbiztonsági szakember azt mondta, egy ilyen hiba elhárítása több hetet is igénybe vehet, ráadásul fel kell mérni az adatszivárgás mértékét és azt, hogy kik férhettek hozzá az adatokhoz.
17.Fogas kérdés a fogágybetegség2017.12.09. 17:53
Népbetegségnek tekinthető Magyarországon a fogágybetegség. A lakosság 80-85 százaléka szenved tőle. A fogágybetegségnek számít a legfelületesebb ínygyulladás és a fogak elvesztésével járó súlyos gyulladások is. Erről Tián Tamás, a Szegedi Tudományegyetem oktatója beszélt az M1-en. Az agresszív fogágybetegséget elsősorban genetikai okokra vezetik vissza, míg a krónikus fajtát a nem megfelelő szájhigiéniára és az immunrendszer rossz reakciójára egy adott baktériumra. A szakember figyelmeztetett, minden ilyen betegség első tünete az ínyvérzés, de előfordulhat, hogy a fogak eldőlnek, később meg is lazulhatnak.
18.Karácsony Gergely lett az MSZP miniszterelnök-jelöltje2017.12.09. 15:03
Bemutatta választási programját az MSZP. A dokumentum fő üzenete, hogy miként lesz negyedik magyar köztársaság, hogyan állítható vissza a jogállamiság – közölte az ellenzéki párt elnöke. Molnár Gyula a szocialisták nagygyűlésén megismételte: készen állnak arra, hogy a változást akarók szövetségét létrehozzák és programjuk a változás programja legyen. Ehhez közös lista és közös jelöltek kellenek. A rendezvényen jelen volt Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke is, aki csütörtökön beszélt arról, hogy közös listán indulna a szocialistákkal. Molnár Gyula pedig azt javasolta az elnökségnek, fogadják el miniszterelnök-jelöltnek Karácsony Gergelyt.
19.Változik a balatoni vonatközlekedés 2017.12.09. 13:48
Véget ért a vágányzár a dél-balatoni vasútvonalon. Hétfőn már a téli menetrendnek megfelelően indul meg a közlekedés. Jövőre már csak kisebb forgalomkorlátozások várhatóak, a beruházás befejező munkálatait igyekeznek a forgalom fenntartása mellett elvégezni, ezekre már csak esetenként, elsősorban éjszaka kell számítani.
20.Siófoki vízirendőrt díjaztak2017.12.09. 13:40
Siófoki vízirendőr kapta a közbiztonsági díjat – írja a Magyar Idők. Verb István rendőr őrnagy, a Balatoni Vízirendészet Rendőrkapitányság Víziközlekedési osztályvezetője Bóka Istvántól, a Balaton-fejlesztési Tanács elnökétől vehette át az elismerést. A Somogy, Veszprém és Zala megyék közgyűlése által 2003-ban alapított kitüntetés azoknak adományozható, akik az idegenforgalmi szezonban kiemelkedő munkát végeznek a fürdőzők, a vízi sporteszközök használóinak, a vitorlásversenyek és egyéb vízi rendezvények részvevőinek biztonsága érdekében. Verb István a nagy szakmai hozzáértésével és példamutató tevékenységével érdemelte ki a díjat.
21.Balatoni Magyarország legjobb rozéja2017.12.09. 13:07
A balatonlellei Garamvári Szőlőbirtok egyik tétele kapta meg az „Ország Legjobb Rozé Bora” elismerést. Az idei Országos Rozé Borversenyre Magyarország legtöbb borvidékéről küldtek mintákat, összesen 332 bort. A Garamvári Szőlőbirtok két rozéját is benevezte a megmérettetésre, a pincészet Kócsagos szelekciójának 2017-es évjárata pedig kategória győztes lett. A versenyen összesen 73 aranyérem, 190 ezüstérem és 69 bronzérem talált gazdára, a szakemberek szerint ez az eredmény egyértelműen mutatja, hogy a 2017-es év szőlőtermése hihetetlenül erős évjáratot hozott az ország számára, és éppen ezért a versenyen is kiváló minőségű minták konkurálhattak.
22.40 milliárdot kaptak a kkv-k2017.12.08. 16:11
Mintegy 40 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert 430 mikro-, kis- és középvállalkozás versenyképességének javítására, termelésének erősítésére. Az összegből közel 80 milliárd forintos beruházások valósulnak meg - jelentette be a Nemzetgazdasági Minisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára. Rákossy Balázs hozzátette: a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program keretében klaszterszervezetek, társadalmi célú vállalkozások és társadalmi szervezetek is nyertek mintegy hárommilliárd forintot fejlesztéseikre, foglalkoztatási programokra.
23.A Balaton-parti építkezések húzzák az ágazatot a megyében2017.12.08. 16:09
A sonline szerint a főként Siófok és Fonyód vonzáskörzetére koncentrálódik a növekedés. A megyei építkezések 73 százaléka ezt a területet érintette. Ezen belül közvetlenül a tó mellett indult meg a legtöbb új építkezés. Ennek köszönhetően Somogyban megkétszereződött a kiadott lakásépítési engedélyek száma. Jellemzően nyaralókat, családi házakat építenek a tulajdonosok. A további növekedést kizárólag a szakemberhiány gátolja meg.
24.Lovakat mentettek Lullán 2017.12.08. 16:05
Leégett egy istálló Lullán. Csütörtökön a tabi önkormányzati és a siófoki hivatásos tűzoltókat riasztották az esethez. Az épületben tartott lónak sikerült kimenekülnie. A harminc négyzetméter alapterületű létesítmény teljes terjedelmében égett a tűzoltók kiérkezésekor. Az egységek három vízsugárral kezdték meg a lángok oltását. Az istállót szalma tárolására használták, a tűz következtében egy munkagép is károsodott. A lovat a szomszédok fogadták be.
25.Tízmilliárd forint jut szabadidősportokra 2017.12.08. 16:05
Tízmilliárd forinttal segíti a kormány a szabadidősport ösztönzését, ennek keretében 37 szervezet munkáját támogatják. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár ennek kapcsán arról beszélt az elmúlt időszak adatai azt mutatják, hogy az emberek egyre inkább felismerik a sport jótékony hatását: míg 2009-ben csupán a lakosság 5 százaléka sportolt rendszeresen, ma már a 15 százaléka. Hozzátette: a kabinet elkötelezett a szabadidősport támogatása mellett, annak érdekében, hogy egészséges sportnemzetté váljunk. A programban olyan szervezeteket juttatnak forráshoz, amelyek többek között futóversenyeket, túrákat és az egészségügyi szűréseket népszerűsítik, életmódklubokat hoznak létre.
Összesen: 48815 db | 0 - 25 | « »
SOMOGYORSZÁG
Még félénk a kis vidra
1.5 milliárd fejlesztésre
81 millióból újult meg a kollégium
KULTÚRA
Gyerekprogramok a könyvtárban
Népzenétől hangos Karád
Karácsonyi mese varázs
SPORT
Több százan követték a döntőt a Balatonnál
Bíznak Leekensben
Nem sikerült a bravúr a Falco ellen
MAGAZIN
Allergiára ne parlagfüvet egyen!
Zsarolóvírusok fenyegetnek
Itt a megoldás!
GAZDASÁG
Feltámadhat a magyar cukorgyártás
Mentesítést kért a vízkészletjárulék fizetése alól az...
Ötödével kevesebb zöldség lesz az időjárás miatt
AUTÓ-MOTOR
Sokan keresik az új autókat
Egyre öregebb autók futnak a hazai utakon
Zöld autóké a jövő?