Archívum
Összesen: 46557 db | 0 - 25 | « »
1.Görgetegen öthektáros fenyves aljnövényzete égett 2017.04.25. 11:44
Öt hektáron égett a fenyves erdő Görgetegnél még hétfőn, késő délután. Az aljnövényzet kapott lángra, a tűz több fa törzsébe is belekapott. A helyi önkéntesek mellett Barcsról, Nagyatádról, Kaposvárról, sőt még Szigetvárról is érkeztek egységek a tűz megfékezéséhez. Több vízsugárral és kézi szerszámokkal dolgoztak. Több oldalról támadták a lángokat. A vízutánpótlást ingajárattal oldották meg. A nagy területen pusztító avartűz továbbterjedését végül több órás küzdelem árán sikerült megakadályozni.
2.Milliókat takaríthat meg a siófoki iskola2017.04.25. 11:34
Éves szinten mintegy 5 és fél millió forintot is megtakaríthat a siófoki Vak Bottyán János Általános Iskola miután energetikailag megújult a főépület – írja a megyei napilap. A Norvég Alapból elnyert 105 millió forintos támogatással, összesen 120 millió forintos beruházásból hőszigetelték az épületet, korszerű fűtési rendszert építettek ki, és napelemeket is telepítettek. A 60 éves múltra visszatekintő iskolában az 1980-as éve közepe óta nem volt jelentős energetikai korszerűsítés. De persze sok múlik a használaton is, ezért a tanárok és a diákok is energiahatékonysági továbbképzéseken illetve szemléletformáló programokon vettek részt.
3.Csökkent a bűncselekmények száma a térfigyelő kamerák miatt2017.04.25. 11:18
Drasztikusan csökkent a bűncselekmények száma, azokon a somogyi településeken ahol kamerákat szereltek fel – írja a sonline. Kaposváron több mint 150 kamera figyeli a közterületeket, de több új is várható. Az elmúlt három évben 215 millió forintot költöttek arra a megyeszékhelyen, hogy segítsék a rendőrség munkáját. Azt mondják, a kamerarendszer is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy Kaposvár a második legbiztonságosabb település lett a megyei jogú városok között. Egy év alatt a bűncselekmények aránya harmadára csökkent és a nyomozások eredményessége is több mint 63 százalékra nőtt. Siófok is bővítené a kamerarendszerét, amelynek tavaly már jelentős visszatartó ereje volt. A legtöbb problémát okozó Petőfi sétányon kívül most a strandot is biztonságosabbá tennék; még az idén 14 új kamerát szerelnek fel, 8-at pedig újabbra cserélnek. Nagyatádon a kamerák még éjjel is elemezhető képeket adnak a közterekről. Ám itt is tervezik a korszerű hálózat bővítését, újabb 4-5 kamerát szerelnénk fel városban.
4.Nőtt a házasságban született gyerekek száma 2017.04.25. 10:55
Nőtt a házasságban született gyermekek száma tavaly – írta a KSH demográfiai elemzése alapján a Magyar Nemzet. A felmérés szerint 93 ezer 100 gyermek született, 1,5 százalékkal, 1410 újszülöttel több, mint 2015-ben. Több mint két évtizede nem volt annyi esküvő, mint tavaly és megtorpant a válások számának évek óta tartó emelkedése. Csökkent az abortuszok száma is. Tavaly 30 ezer ilyen beavatkozást végeztek el az orvosok.
5.Idén kaland- és sporttáborba megy a legtöbb gyermek2017.04.25. 10:48
Egyre izgalmasabb és drágább táborok várják nyáron a gyerekeket. Idén a legnépszerűbbek a kaland- és sporttáborok. A szülők több mint 650 lehetőség közül választhatnak – írja a Magyar Hírlap a Táborfigyelő portál összeállítása alapján. Az árak viszont emelkedtek, az ottalvós táborok ára átlagosan 40-45 ezer forint hetente, a napközis táborokért 25-30 ezer forintot kérnek. A legolcsóbb lehetőség 12 ezer forintba, a legdrágább tábor 219 ezerbe kerül. A drágulással együtt egyébként megjelentek az előfoglalási kedvezmények is, ezek egyes esetekben az áremelkedést lefedik. Míg a kínálatban tavaly extrém újdonságnak számítottak a katonai és lövésztáborok, idén már a nyelvi táborokat is megelőzik és a harmadik legkeresettebbnek számítanak.
6.3 százalékos nyugdíjemelés várható jövőre2017.04.25. 10:42
Jövőre várhatóan 3 százalékkal emelkednek a nyugdíjak – erről Varga Mihály beszélt a Magyar időknek. A nemzetgazdasági miniszter elmondta: a kormány 2018-ban 3 százalékos inflációval számol, így az idősek járandóságát is ilyen mértékben emeli. Idén, ha a gazdaság teljesítménye ezt lehetővé teszi, a nyugdíjprémium ügye is szóba jöhet, mert mint mondta, a kormány fontos célkitűzése, hogy az idősek ne vesztesei, hanem kedvezményezettei legyenek a fellendülésnek.
7.Lanyhul a kivándorlási kedv2017.04.25. 10:32
Tavaly nem vándoroltak ki olyan sokan az országból, mint a korábbi években – írta a Világgazdaság a KSH adatai alapján. Az elmúlt évben 29 ezer 400 magyar állampolgár távozott külföldre, ez 10 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. Emellett 17 ezer korábban kiköltözött magyar tért vissza az országba. A kiköltözők főként fiatalok, 45 százalékuk 30 éves alatti, háromnegyedük kora pedig nem éri el a 40 évet. Azt, hogy továbbra is magyarok százezrei dolgoznak külföldön, alátámasztja, hogy tavaly 3 milliárd eurót utaltak haza egy évnél rövidebb ideje külföldön lakók.
8.Pénzt kaphat a korszerűsítésre2017.04.25. 10:28
Hétfőtől 115 milliárd forintos pályázat nyílt meg azoknak a családi ház tulajdonosoknak, társasházaknak és lakásszövetkezeteknek, amelyek energetikai korszerűsítést és megújuló energiaforrások beépítését tervezik - közölte a Magyar Fejlesztés Bank. Az országszerte több mint 400 MFB Ponton elérhető, nulla százalékos kamatozású hitel természetes személyek esetében maximum 10 millió, a társasházak és lakásszövetkezetek esetében lakásonként maximum 7 millió forintig igényelhető, akár húsz éves futamidővel. A hitelhez további költségek nem kapcsolódnak, így a futamidő alatt csak a felvett összeget kell törleszteni.
9.Félmilliárdos kárt okozott az áprilisi tél 2017.04.25. 08:24
A biztosítók becslése szerint már most nagyjából félmilliárd forintra tehető a lakóingatlanokban keletkezett károk a múlt heti télies időjárás miatt. Azzal számolnak, hogy 6500 lakossági ingatlan sérülhetett meg - közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége. Ebben van olyan, amit a viharos szél okozott vagy beázás illetve a hó sólya miatt keletkezett. Az összegben például a mezőgazdasági fagykárok benne sincsenek. A legtöbb káreseményt a fővárosból, a Dunántúlról, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén, illetve Heves megyéből jelezték, de egyes biztosítókhoz az egész ország területéről érkeztek bejelentések. Magyarországon egy olyan alapbiztosítás, amely az úgynevezett elemi kockázatokat, a katasztrófakockázatokat tartalmazza, már havi 2-3 ezer forint összegű díjért megköthető. A piacot 16 biztosító 85-féle terméke alkotja.
10.A környezettudatosságra nevelnek2017.04.24. 16:51
Műanyag palackokból divatos ruhákat, poharat és szélforgót, autó alkatrészekből pedig robotot készítettek az iskolások. Mindezt az újrahasznosítás jegyében tették a fiatalok, így felhívva az emberek figyelmét a környezet tudatosságra. Több intézményben egész héten a természet megóvásáról tartanak előadásokat és játékos vetélkedőket. A legkisebbeket virágültetéssel vezették rá a bolygó védelmére a Föld napján.
11.Időben kell segítséget hívni2017.04.24. 16:34
Sehol Európában nem kapnak annyiran stroke-ot, mint Somogyban. Csak a Kaposi Mór Oktató Kórházba naponta több mint 10 stroke gyanús beteget látnak el. Sokszor azonban - a világszínvonalú ellátással ellenére sem - tudnak segíteni, hiszen későn kerül szakemberhez a páciens. Pedig a betegség könnyen felismerhető, sőt egy kis odafigyeléssel meg is előzhető.
12.Újra kinyit az ikonikus csavargőzös2017.04.24. 15:17
Megkezdte hatodik szezonját a Balaton csavargőzös. A 145 éves hajómatuzsálemet az egész szezonban, akár rossz időben is várja a látogatókat. Hiszen a hajózásról készült interaktív kiállítás a parton álló hajó gyomrában tekinthető meg.
13.Tanácsadás a munkavállalóknak 2017.04.24. 13:01
Ingyenes jogi tanácsadást indít a munkahelyi balesetben érintett munkavállalóknak a Munkástanácsok Országos Szövetsége. Palkovics Imre elnök elmondta: a szakszervezeti szövetség a szolgáltatással a munkavállalók kiszolgáltatottságán kíván enyhíteni a szolgáltatással. Tapasztalatuk szerint a munkavállalók többsége nem ismeri, így nem is él a jog adta kártérítési lehetőséggel munkahelyi balesetek vagy foglalkoztatási betegségek esetén. Palkovics Imre szólt arról is, hogy a tanácsadás mellett a perképviselet ellátását is segítik.
14.Iskolában vadásznak gyerekekre a szcientológusok2017.04.24. 12:43
Szektások vadásznak iskolás gyerekre. A magyar szcientológia egyik fedőszerve, a Drogmentes Világért Alapítvány az iskolákat fenntartó KLIK figyelmeztetése ellenére is rengeteg iskolába jutott be áldrogkampányával. Nemrég újra csőbe húztak egy iskolaigazgatót, propagandafüzeteiket pedig ezrével osztogatják a kisiskolások között – írja a Ripost. A lap szerint nem is titkolták, hogy az április 22-én elrajtolt Drogmaratont szcientológusok szervezik, amelynek lényege, hogy országszerte minél több iskolába jussanak be a 42 napos futás alatt. Annak ellenére megpróbálják ezt, hogy tilos. Az intézményfenntartó már levelet is küldött, figyelmezetve az igazgatókat, hogy a drogmentes alapítvány mögött valójában szcientológusok állnak, akik iskolai előadásaikon való részvételt követően ismételten kapcsolatba lépnek a gyerekkel. Azért kell látszólag nemes célok mögé bújniuk, mert a legtöbb embert riasztja a szcientológusok rossz híre. Tudománytalan, erőszakos módszereik, szektaszerű működésük sok országban még a nemzetbiztonsági jelentésekben is szerepel. Öngyilkosságba hajszolt, adósságcsapdába csalt emberek tragédiái szerepelnek tucatszámra ezekben a jelentésekben.
15.Zákánynál tartoztatták fel az eltűnt svájci kisfiút2017.04.24. 12:15
A zákányi vasútállomáson tartoztatták fel a rendőrök az eltűnt svájci fiatalt. A 15 éves fiú egy zenekar tagjaként érkezett Magyarországra. Április 22-én éjjel azonban valamiért elhagyta a gödöllői szálláshelyüket és mobilját sem vitte magával. A fiúra azonnal körözést adtak ki, a nagyatádi rendőrök igazoltatták őt a vasútállomáson. Szerencsére, viszonylag hamar megtalálták, a rendőrség vasárnap késő este közölte, hogy épségben előkerült: a nagyatádi rendőrök a zákányi vasútállomáson találtak rá. A fiúnak nem esett baja, a rendőrségre kísérték. Nem tudni, hogyan és miért kószált el ilyen messze Gödöllőtől.
16.Új szakszervezeti javaslatok a munka törvénykönyvéhez2017.04.24. 11:56
Egyelőre nem várható döntés a munka törvénykönyvének módosításáról. A kormány képviselői a jövő héten egyeztetnek a szociális partnerek javaslatairól – tudta meg a Magyar Idők. Korábban a munkavállalói és a munkaadói oldal is bírálta, mivel annak benyújtását nem előzte meg szélesebb körű érdekképviseleti egyeztetés. A Liga Szakszervezetek és a Munkástanácsok Országos Szövetsége közös javaslata alapján kikerülne a jelenlegi egyéves munkaidőkeret három évre hosszabbítása és törölnék a jelenlegi indítványból azt is, hogy a munkavállaló hozzájárulásával is módosítható a munkaidő-beosztás. A munkaadói oldal tervek szerint május elején mondja el véleményét.
17.Egyre kevesebb lakást ajánlanak fel2017.04.24. 11:40
Az idén az első három hónapban csak 1075 bajba jutott adós lakását ajánlottak fel eladásra a Nemzeti Eszközkezelőnek - írta a Világgazdaság. A lap szerint ennek nemcsak a kvóta kimerülése, de a felajánlható lakások számának csökkenése is oka lehet. A felajánlott ingatlanok száma évről évre csökken: míg 2013-ban még több mint 12 ezer, tavaly 9147 lakást ajánlottak fel a pénzintézetek. Az eszközkezelő csak 35 ezer lakást vehet meg a hiteladósoktól, és március végén már 29 236 szerződéssel rendelkezett, míg a felajánlott lakások száma meghaladta a 40 ezret.
18.Közösségi oldalon portyázott a csaló testvérpár2017.04.24. 11:28
A Kaposvári Járási és Nyomozó Ügyészség üzletszerűen elkövetett csalás miatt emelt vádat egy testvérpárral szemben. Az egyik közösségi portál adok-veszek csoportjában illetve saját oldalukon olyan mobiltelefonokat hirdettek meg eladásra, amelyekkel nem rendelkeztek. Az áruk ellenértékét pedig előre utalással kérték egy bankszámlára. Összesen 12 embert károsítottak meg így 248 ezer forint értékben, a pénzt meg szinte azonnal felélték. A testvérpár felnőttkorú tagjának emellett kiskorú veszélyeztetése miatt is felelnie kell, mivel ő bírta rá a fiatalkorú testvérét arra, hogy a csalássorozatban részt vegyen. Az ügyészség a büntetett előéletű és előzetes letartóztatásban lévő felnőttkorú vádlottal szemben – aki a bűncselekményeket felfüggesztett szabadságvesztés próbaideje alatt követte el – letöltendő börtönt, míg fiatalkorú testvérének próbára bocsátását és pártfogó felügyeletének elrendelését kérte.
19.Családi autó ingyenhitelből2017.04.24. 11:02
Családi autót lehet venni ingyenhitelből – erről készített összeállítást a penzcentrum.hu. A portál szerint a karácsonyi időszakon kívül is gyakran találkozni 0 százalékos THM-es hitelajánlatokkal. Az alacsony kamatkörnyezetnek köszönhetően azonban már az autólízingek körében is egyre inkább terjed a kiemelkedően olcsó kölcsön, több autómárka kínál valódi nullás ajánlattal elvihető modelleket. Például a Renaultokat, a Daciakat és a Kiákat vehetjük meg THM-mentesen. A hitelek és a lízing között jelentős különbség van. Míg a hitelnél az autó azonnal a mi tulajdonunk lesz és fedezetet nyújt a hitel visszafizetésére, addig a lízingnél az autó csak a szerződés lejáratakor kerül a mi tulajdonunkba. A hitelnél ha nem fizetjük a törlesztőrészleteket, akkor a bank kezdeményezheti az autó lefoglalását, míg a lízingnél erre nincs szükség, hiszen az a hitelező tulajdonát képzi.
20.Nem éri meg dolgozni a raboknak2017.04.24. 10:46
Az ellátási költségek és egyéb tartozások levonása után a legtöbb rabnak gyakorlatilag semmi pénze nem marad a börtönben keresett munkabérből, ami komoly feszültséget szül, és sokan megtagadják a munkát – írja a Magyar Nemzet. Székely László ombudsmannak az alacsony fizetéseket a Belügyminisztérium azzal indokolta, hogy a büntetés-végrehajtásnál foglalkoztatottak munkáltatásánál sajátos többletköltségek vannak. A börtönévek alatt végzett munka ráadásul nem számít járulékalapot képző jövedelemnek, így az itt ledolgozott évek sem számítanak bele a szolgálati időbe a nyugdíjjogosultságnál, ami az elítéltek szabadulása után hatalmas egzisztenciális problémához vezet – utal a lap Székely László ombudsman legújabb jelentésére.
21.Ismét szarvas okozott súlyos balesetet2017.04.23. 17:12
Szinte mindennaposak a vadak okozta balesetek, és a vadásztársaságok mindezt csak annyival intézik el, hogy táblákat tetetnek ki, és ezek a figyelmeztető táblák gyakran egymást érik, így aztán nem ritka, hogy 30-40 kilométeren keresztül az autós csak a jó szerencséjében bízhat, mert kivédhetetlen helyzetben is ő a hibás, és senki sem téríti meg a kárát.
22.Tizenkét gyorshajtót fogtak a somogyi rendőrök2017.04.23. 08:43
A havazás és a hideg idő miatt elmaradt Tispol-ellenőrzést a hétvégén pótolták be a somogyi rendőrök. Az M7-es autópálya Somogy megyei szakaszán három traffipax-szal mérték az autózókat. Összesen 12 gépjárművezető lépte át a megengedett sebességhatárt, közülük három sofőrnek helyszíni bírságot szabtak ki és kilenc esetben indítottak közigazgatási eljárást. Legközelebb június 9-11 között az ittasan és bódult állapotban vezetők kiszűrésére szervezik az Alcohol & Drugs akciót.
23.Közeleg az érettségi2017.04.23. 08:24
Somogyban az idén is 31 oktatási intézményben lesz érettségi. 2017-ben a megyében 2755 tanuló jelentkezett érettségire – írja a sonline.hu. A megyeszékhelyen 1393 diák érettségizik, 1362-en pedig a megye más településein. Nyolcszázan emelt szintű érettségit tesznek. A legtöbben a fő tantárgyakból készülnek, akadnak azonban különleges tárgyak is, mint a japán nyelv.
24.Szoros csatában nyert a Kaposvár2017.04.23. 08:16
A legjobb nyolc közé jutás szempontjából fontos mérkőzést nyert a Kaposvári KK a Sopron ellen az NB I./A csoportos férfi kosárlabda-bajnokság középházi középszakaszában. Tulajdonképpen néhány rövid időszakot kivéve végig vezetve győztek a hazai pályán játszó somogyiak, mégis szoros volt a mérkőzés.
25.Elszalasztott lehetőség2017.04.22. 14:57
Úgy szerzett egy pontot a Siófok KC női kézilabdacsapata, hogy tulajdonképpen nyert állásból elveszített egyet a bajnokság pénteki fordulójában. Ugyanis két és fél perccel a mérkőzés vége előtt még két góllal vezettek az idegenben játszó Balaton-partiak, sőt, még nyolc másodperccel a lefújás előtt is egy gól volt az előnyük. Négy másodperc volt hátra, amikor a bírók Triscsukot kiállították és hetest ítéltek a Debrecennek. Így 32-32 lett a végeredmény.
Összesen: 46557 db | 0 - 25 | « »
SOMOGYORSZÁG
Befektetésnek is jó
Kínába exportálnának húst
Új uszoda épül Siófokon
KULTÚRA
Látványos musicalben a Sose halunk meg
A botforgatás bajnokai a színpadon
A gyermekkort idézik festményei
SPORT
Negyedik lett a Csurgó a Magyar Kupában
Nagyot küzdött a Kaposvár
Puskás Ferencre emlékeztek
MAGAZIN
Zsarolóvírusok fenyegetnek
Itt a megoldás!
Elhunyt George Michael
GAZDASÁG
Nincs rákkeltő hatása a glifozátnak
A használt lakásokat keresik többen
Számlázási roham lehet szilveszter éjjelén
AUTÓ-MOTOR
Sokan keresik az új autókat
Egyre öregebb autók futnak a hazai utakon
Zöld autóké a jövő?