Archívum
Összesen: 46227 db | 0 - 25 | « »
1.Kulcscsomóval lőtte szemen a gyereket a pap 2017.03.23. 16:35
Gyerekbántalmazás miatt tettek feljelentést egy hittant oktató pap ellen Babócsán – írja sonline. A lap úgy tudja: hangoskodtak a gyerekek az órán, a plébános pedig úgy akarta fegyelmezni őket, hogy egy kulcscsomót dobott közéjük. Egy 9 éves kisfiút a szemén talált el vele úgy, hogy megrepedt a szaruhártyája, és több helyen bevérzett. Az idegek is sérültek, ami miatt a gyermek szédül, hányingere van, a szemét egyelőre nem tudja kinyitni. A plébános állítólag nagyon megbántatta tettét, az esetről azonnal értesítette a Kaposvári Püspökséget és felajánlotta, kifizeti a gyógykezelés költségeit, de ezt a család nem fogadta el. A kisfiú azt mondta, soha többé nem akar hittanra járni. Az ügyben a barcsi rendőrkapitányság indított eljárást.
2.Védőgát és parti sétány épül2017.03.23. 15:49
Hullámtörő gát épül uniós és költségvetési forrásból a Balatonban Fonyód és Bélatelep között. Az új műtárgy a Balaton erodáló hatásától védi a tó déli partja mentén húzódó vasútvonalat. A tervek szerint egy második vasúti vágány is épül majd tíz éven belül a mostani mellett. A fonyódi polgármester szerint a későbbiekben egy sétány is létesülhet majd ezen a helyen.
3.Újabb elismerés a somogyi pálinkának2017.03.23. 15:11
Kiváló eredményt ért el Közép-Európa legrangosabb párlatversenyén, a Destillátán Pach Gábor, Zamárdi magánfőző. Az általa benevezett pálinkák közül hetet emelt ki a zsűri: két aranyérmet, négy ezüstöt és egy bronzérmet nyert. Az összesített versenyben pedig a második legjobb magyarnak bizonyult. Az ausztriai Wattensben, nagyszabású gálaműsoron vehette át a díjakat, ugyanakkor a fővárosban, a Dunapalotában is köszöntötték a verseny legjobb magyarjait.
4.Meg kell duplázni a turisztikai szektor átlagjövedelmét 2017.03.23. 12:48
A turisztikai szektorban elérhető átlagjövedelem megduplázását tartja szükségesnek a magyar Turisztikai ügynökség vezérigazgatója. Guller Zoltán egy szakmai konferencián azt mondta: ez az összeg nettó 103 ezer forint volt 2015-ben. Rámutatott: a vállalkozók és a munkavállalók érdeke is a szerinte tarthatatlan bérhelyzet rendezése az ágazatban. Hiába minden fejlesztési forrás, ha nem lesz munkaerő - mondta, hozzátéve: végig kell gondolni, mit tud tenni az állam annak érdekében, hogy ez a cél megvalósuljon. Úgy vélte, a magyar turizmusnak nemcsak magával, hanem a világtrendekkel is versenyeznie kell, de ehhez a képzés területén is előrelépésre van szükség. Mint mondta, a hazai turizmus 350 ezer embernek biztosít állást. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének újonnan megválasztott elnöke szerint állami hozzájárulással, például a szálláshelyek áfájának csökkentésével megvalósítható a bérek erőteljes emelése – tette hozzá Könnyid László.
5.Hiány van ökovetőmagból2017.03.23. 11:58
Hiány van hazai szaporítású ökovetőmagból, ezért a vetőmag-szaporítóknak érdemes regisztrálniuk termékeiket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal adatbázisában - hívta fel a figyelmet a hivatal. Öko növénytermesztés során alapelv, hogy ökotermesztésben előállított, minősített vetőmagot használjanak a gazdák, mivel azonban kevés az ilyen vetőmag a piacon, ezért a szabályozás engedélyezi a csávázatlan, vagyis kezeletlen hagyományos minősített vetőmag felhasználását is, amihez az öko tanúsító szervezet engedélye szükséges - emlékeztet a Nébih. A Magyarországon elérhető ökovetőmagokról a hivatal adatbázist vezet a honlapján. Tavaly több mint 2700 engedélyt adtak ki a tanúsítók csávázatlan vetőmag használatára.
6.Átalakítják a strandminősítést2017.03.23. 11:27
Finomítják a Kék Hullám Zászló balatoni strandminősítő rendszert, ezentúl a szolgáltatások színvonalát a korábbi három helyett ötfokozatú skálán értékelik – jelentette be Balassa Balázs, a balatoni önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség elnöke a szervezet közgyűlésén. További változás, hogy az idén nem minősítik külön kategóriában a szabad-, illetve a fizetős strandokat, mivel sok szabadstrand szolgáltatásai felveszik a versenyt a fizetősekkel. Különdíjat pedig ebben az évben a leginkább családbarát, illetve kerékpárosbarát, továbbá a legsportosabb strandok kaphatnak, amely rangot kétévente lehet elnyerni. A közgyűlésen Balaton-díj elismerésben részesítették a Balatoni Hajózási Zrt.-t.
7.Nehéz helyzetben a Fino 2017.03.23. 11:14
Bajba került a címvédő Fino, miután újra kikaptak, és ezzel már 2-0-ra vezet a Pénzügyőr a Kaposvárral szemben a férfi röplabda bajnokságban. Az első szettben a fővárosi együttes sokkal kevesebbet hibázott, jobban nyitott, így magabiztosan nyerte a nyitójátszmát. A második felvonásban megszorongatta ugyan a címvédő, de két ponttal így is házigazdák nyertek. A harmadik szettben pedig már könnyedén játszottak a fővárosiak. A 75 perces mérkőzésen tehát a Pénzügyőr végig kézben tartotta az irányítást, és immár csak egy lépés választja el őket attól, hogy fennállásuk első aranyérmét ünnepeljék. Folytatás, vasárnap Kaposváron. „A röplabda egy játék, amit játszani kellene. Ha a folytatásban vidáman, mosolyogva és férfiasan tudunk játszani, akkor fordíthatunk. Én ebben hiszek” – nyilatkozta a lefújás után a kaposváriak mestere, Demeter György.
8.Hosszabbított nyitvatartással készülnek a boltok2017.03.23. 10:48
Meghosszabbítják a nyitvatartásukat a boltok nagypéntek miatt - erről a Kereskedelmi Alkalmazottak Szövetségének elnöke beszélt a Világgazdaságnak. Az élelmiszeripari láncoknak az okozhat leginkább nehézséget a szakember szerint, hogy nagyszombaton friss áruból ne legyen készlethiány, hiszen a nagypéntek a beszállítóknak ugyanúgy munkaszüneti nap. A pékáruknál és a tejtermékeknél a saját gyártású termékek mennyiségének növelésével kiküszöbölhető, hogy üresen álljanak a polcok, a húspultokban viszont hiánycikk lehet a csirke, ha nem sikerül kellően hatékonyan együttműködni a szállítókkal. Sáling József szerint az áruházak mindenesetre fogadkoznak: teljes lesz a kínálat, emellett árufeltöltőkből és pénztárosokból sem lesz majd hiány. A bolthálózatok jelentős része húsvétkor legalább 15-20 százalékos napi bevételtöbbletben bízik.
9.Nem titkolhatják, kihez honnan érkeznek a taópénzek2017.03.23. 10:27
A Fővárosi Ítélőtábla jogerős döntése alapján az illetékes minisztériumoknak 15 napon belül ki kell adniuk, hogy honnan tao-pénzek érkeztek a kedvezményezettekhez. A tájékoztatásnak tartalmaznia kell a támogatási igazolásokat, az azokról szolgáltatott adatokat és a pontos összegeket. Az ítélet kimondja, hogy a kikért adatok közérdekűek és közpénz felhasználását érintik. Az összesítés szerint a 2011-es bevezetése óta az állam 415 milliárd társasági-adó bevételről mondott le a sportszövetségek és klubok javára. A pert a Transparency International indította.
10.Infarktust, fáradtságot hozhat a vasárnapi óraátállítás2017.03.23. 10:14
Bizonyítottan megviseli a szervezetet az óraátállítás, ezért érdemes rá már a napokban felkészülni. Felborítja a szervezetünk bioritmusát, ami miatt a kortizol és más hormonok termelése is megváltozik – mondta egy rádióinterjúban a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének docense. Különösen az idősek és a krónikus betegségben szenvedők érzékenyebbek. Már most el kell kezdeniük egy picivel korábban lefeküdni este, hogy hétfőn ne viselje meg őket az ébredés. Torzsa Péter háziorvos hozzátette: fáradékonyság és dekoncentráltság is megjelenhet az óraátállítást követő napokban. Nemrég publikáltak egy vizsgálatot Amerikában és Svédországban, ami szerint ilyenkor körülbelül 10 százalékkal nő az infarktusok kialakulásának esélye is. A háziorvosok szerint az óraátállításnak sokkal több az egészségügyi hátránya, mint a gazdasági előnye. Éves szinten 100–120 gigawattórával kevesebb áramot használunk fel azzal, hogy órát állítunk, vagyis 4-5 milliárd forinttal tudjuk csökkenteni az ország áramszámláját, ami egy közepes magyar város teljes éves fogyasztásának felel meg – ezt már a MAVIR szóvivője, Berczelly Réka közölte.
11.Az uniós átlagnál nagyobb a magyar munkaerőhiány2017.03.23. 10:01
Az uniós átlagnál nagyobb a magyar munkaerőhiány és a munkaerő költségnövekedés - közölte az Eurostat adatai alapján a Világgazdaság. Az unióban 1,8, az euróövezetben 1,7, Magyarországon pedig 1,9 százalék volt 2016 utolsó negyedévében a beöltetlen státuszok aránya, míg a munkaerőköltség közösségi átlaga ebben az időszakban nem egészen két százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét. A cikk szerint, amíg az unióban 25 eurós az óránkénti munkaköltség, addig ez Magyarországon 7 euró 50 cent. Ennél alacsonyabb összeget csak a bulgáriai, a lettországi, a litvániai és a romániai számok mutatnak.
12.Új kulturális központ Kaposváron2017.03.22. 17:31
Modern fény és hangtechnika, 300 férőhely a nézőtéren és 200 négyzetméteres színpad - a Rippl-Rónai Művészeti Kar színész hallgatói újra birtokba vehetik az egykori Latinka Házat. A felújított kulturális intézmény emellett kiállításoknak és más rendezvényeknek is helyt ad majd.
13.Nekünk természetes a tiszta víz2017.03.22. 17:28
Vízkóstolás, laborbemutató kísérletek, vízi és ügyességi játékok, valamint koncert várta az érdeklődőket Siófokon a Víz világnapján. A Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. nagyszabású programmal hívta fel a figyelmet életünk egyik legfontosabb elemére, az ivóvízre. Több száz gyerek népesítette be a Fő teret, ahol a többi között kihirdették a gyermekrajzpályázat eredményét.
14.Saját vállalkozást alapíthatnak2017.03.22. 17:25
A gyakorlatorientált oktatás mellett a startup szemléletmódot is új kurzusokkal vezetik be a Kaposvári Egyetem Gazdaságtudományi Karának hallgatói számára. Az új képzés lényege, hogy a fiatalok a gyakorlatot egy virtuális térben szerezzék meg, ezáltal pedig versenyképesebb tapasztalattal indulhatnak majd a munka világába.
15.A helyi borászokat támogatják2017.03.22. 16:34
A dél-balatoni borok népszerűsítése érdekében közös felhívással fordul Somogy megye 246 polgármesteréhez a Somogy Megyei Önkormányzat és a Nemzeti Agrárkamara megyei vezetője. Azt kérik a települések vezetőitől, hogy rendezvényeiken, falunapjaikon kizárólag somogyi borokat kínáljanak. Eddig ugyanis nem ez volt a gyakorlat, pedig kiváló nedűk születnek ezen a területen, három alkalommal is dél-balatoni borász lett az Év bortermelője. A felhívást elindító sajtóeseményen elhangzott, hogy kezdeményezik a helyi termékeket népszerűsítő borvacsorák, borbisztrók és különböző rendezvények szervezését.
16.Veszélyben 15 ezer magyar munkahely? 2017.03.22. 16:01
A Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete szerint az Unió egyes nyugati tagállamai olyan piacvédelmi jellegű korlátozásokat vezettek be a külföldi fuvarozókkal szemben, amelyekkel kiszorítják a magyar áruszállítókat a piacukról. Az ipartestület szerint, ha az EU nem lép fel a megszorítások ellen, akkor közel tizenötezer magyar veszítheti el munkahelyét. Az elmúlt években Németországban, Franciaországban, Olaszországban, és január óta már Ausztriában is a fuvarozó vállalkozóknak előírják, hogy a tagállamokon áthaladó gépjárművezetőik bérét az országonkénti minimálbérhez igazítsák. Deli Andor, Európai Parlamenti képviselő szerint a magyar sofőrök jövedelmének a nyugati minimálbérhez való igazítása valójában szociális köntösbe bújtatott piacvédelmi mechanizmus, amellyel az egyes tagállamok saját piacukat védik. Az tény, hogy a kelet-közép-európai tagállamok az elmúlt években az olcsó áraikkal jelentősen növelték nyugat európai részesedésüket a közúti fuvarozási piacon.
17.Emeletes vonatok járhatnak a Balatonnál 2017.03.22. 16:00
Hamarosan emeletes motorvonatok közlekedhetnek a Balaton partján – tudta meg a Magyar Idők. A MÁV-Start ugyanis a napokban tette közzé, hogy a Stadler nyerte meg a nagy kapacitású motorvonatok beszerzésére kiírt pályázatot. Szakmai körökben kész tényként kezelik, hogy a svájci járműgyártó az emeletes motorvonatait szállítja majd a MÁV-Startnak. Az ígéretek szerint a Balaton déli partján is megjelenhetnek az új szerelvények a nagy utas- és kerékpárszállító kapacitásuk miatt.
18.Föld Órája - idén sem marad el!2017.03.22. 15:58
Március 25-én este egy órára ismét elsötétül egy sor nagyváros szerte a világon. A Magyar Energiahatékonysági Intézet szerint a Föld Órája akció jelkép: a kevesebb és hatékonyabb energiafogyasztásra hívja fel a figyelmet. A MEHI felmérése szerint tízből hét magyar ember védtelennek érzi magát az éghajlatváltozás hatásaival szemben. Ugyanakkor a magyar háztartások 24 százaléka felismerte az energiahatékonysági beruházásokban rejlő rezsicsökkentés lehetőségét, és 920 ezer háztartás szeretne a következő öt évben valamilyen energia-megtakarítással járó felújítást végezni. A felújítás akadálya azonban az érintettek döntő többsége, 84 százaléka szerint a pénzhiány és az ösztönző támogatások szűkössége.
19.Amikor a cápa telefonál2017.03.22. 15:34
Papírból készítettek akváriumot és tavat a kicsik a Víz Világnapján. Emellett a vízi élővilágról és a természet védelméről is tanulhattak az óvodapedagógusok segítségével. A Nemzetőr Sori Központi Óvodában a környezet megóvására hívták fel a gyerekek figyelmét, s mindezt természetesen játékos formában.
20.Indul a szociális ágazati program végrehajtása 2017.03.22. 12:56
Megújul a szociális ágazat képzési, továbbképzési programja 12 milliárd uniós forrásból – jelentette be a szociális ügyekért is felelős államtitkár. Czibere Károly elmondta, a program végrehajtása ezen a héten indul, elkezdődnek az első továbbképzések. A projekt célja, hogy visszaadják a szakma rangját, elősegítsék a munkatársak megbecsülését, valamint biztosítsák a szakmai megújulás lehetőségét, az innovációt és a perspektívát az ágazatban dolgozóknak.
21.Báró nyomában jeladós gólyaasszonyaink2017.03.22. 12:13
A három jeladós tojó gólya is közelít már Magyarország felé – adta hírül a Magyar Madártani Egyesület. Messzebbről érkeznek, mint Báró, aki Kis-Ázsiából indult hazánkba és már március elején megérkezett őrhalmi fészkére. Évek óta ő az első. Most legközelebb Eszténa van, aki március 20-án átlépte a Boszporuszt és a Fekete-tenger partja mentén közelít. Neki kell a legkevesebbet repülni, ő ugyanis maradt a Száhel-övezeteben Csád illetve Szudán határvidékén. Akár már a héten itthon lehet. Gyöngyvirág és Hajdú viszont sokkal messzebbről indul. A két madárnak egészen Afrika déli feléből kell hazatalálnia, a napokban elérték a Nílus-völgyét. A három madáron kívül van még egy jeladós magyar megmentett gólya, a dejtári ( Nógrád megye) Emília, a szakemberek szerint azonban könnyen előfordulhat, hogy idén nem tér haza, hiszen februárban még délnek fordult a Nílus mentén és az őszi vonulása alkalmával is meglátszott rajta komoly sérülése.
22.Lakóházakat fosztogatott a 8 fős somogyi tolvajbanda2017.03.22. 11:54
Fiatalkorú fiaival fosztogatott egy Somogy megyei férfi – sorozatos lakásbetörések miatt összesen nyolc emberrel szemben emelt vádat a Kaposvári Járási és Nyomozó Ügyészség. 2015. október és 2016. áprilisa között öt büssüi és egy kaposvári, elsősorban külföldiek tulajdonában lévő, részben üresen álló hétvégi vagy családi házakba törtek be. Elektronikai cikkeket, alkatrészeket, szerszámokat és lakásfelszerelési tárgyakat tulajdonítottak el, a kár meghaladja 1 millió forintot. Az egyik holland sértettől azért nem tudtak elhozni semmit, mert kutatás közben megszólalt a ház riasztója és elmenekültek. A vádlottak között négy fiatalkorú, és egy nő is van. Az ügyészség valamennyiükkel szemben börtönbüntetést kért, csupán egy fiatalkorúval szemben indítványozott próbára bocsátást.
23.Milliárdos energetikai korszerűsítésbe kezd a kormányhivatal2017.03.22. 11:30
Energetikai korszerűsítésbe kezd a Somogy Megyei Kormányhivatal: a heteken belül kezdődő 1,2 milliárd forintos beruházás 18 épületet érint. A megye különböző településein található, a kormányhivatal vagyonkezelésében, használatában álló ingatlanokban modernizálják a fűtést, kicserélik a nyílászárókat, az épületek homlokzatára, valamint a födémekre szigetelés, a tetőkre napelemek kerülnek. Mindezektől jelentős megtakarítást remélnek: előzetes számítások szerint a modernizált épületek energiafogyasztása évente átlagosan 2,6 millió kilowattórával csökken, ami 2018-tól évi több mint 480 tonnával mérsékli a szén-dioxid kibocsátását.
24.Sokan éltek az első házasok adókedvezményével 2017.03.22. 11:15
Egyre népszerűbb az első házasok adókedvezménye, havonta átlagosan 17 ezren érvényesítették azt tavaly – közölte a Világgazdaság. A kedvezmény a 2014. december 31-ét követően kötött házasságokra vehető igénybe 24 hónapon keresztül. Több fontos jogszabályváltozás is történt; az elmúlt évtől az adóalap-kedvezményként érvényesíthető összeg 31 250 forintról 33 335 forintra emelkedett, illetve a 16 százalékról 15 százalékra csökkenő szja-kulcs mellett is havi ötezer forint maradt a kedvezmény mértéke. Akkor is jár, ha időközben gyermeke születik a párnak.
25.Kedvező döntésre várnak a pályázók az agráriumban 2017.03.22. 11:05
Megfeszített tempóban zajlik a vidékfejlesztési pályázatok elbírálása, kedvező döntésre várnak a pályázók az agráriumban – írja a Magyar Idők. A lap kiemelte, hogy már zajlik a vidékfejlesztési pályázatok elbírálása, a tervek szerint az idén összesen 652 milliárd forintra köthet szerződést a nyertesekkel a Miniszterelnökség. A Vidékfejlesztési program keretének csaknem harmadáról döntöttek eddig, a beérkezett pályázatok közül mintegy 22 ezer kérelmet bíráltak el, közülük 13 ezer esetben hirdettek nyertest. Kis Miklós Zsolt agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár szerint a döntést a sok esetben félkészen beadott pályázatok is lassítják, ráadásul a 2016 végén megszűnt Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal sem készült fel időben a kérelemdömping kezelésére.
Összesen: 46227 db | 0 - 25 | « »
SOMOGYORSZÁG
Beszédfejlesztéssel a tanulásért
Két motoros baleset Somogyban egy nap alatt
A kitelepített németek emlékére
KULTÚRA
25 éves a Balatonföldvári Fúvószenekar
Érmekről a legkisebbeknek
Majdnem focista lett
SPORT
Nem sikerült a bravúr Szolnokon
A Pénzügyőr nyerte a döntő első meccsét
Közepes fordulatszámon is nyert a Csurgó
MAGAZIN
Zsarolóvírusok fenyegetnek
Itt a megoldás!
Elhunyt George Michael
GAZDASÁG
A használt lakásokat keresik többen
Számlázási roham lehet szilveszter éjjelén
Kisebb fűtésszámlát szeretne?
AUTÓ-MOTOR
Egyre öregebb autók futnak a hazai utakon
Zöld autóké a jövő?
Még mindig elöregedett az autópark