Archívum
Összesen: 47222 db | 0 - 25 | « »
1.Mentesítést kért a vízkészletjárulék fizetése alól az agrárkamara2017.06.25. 13:14
A biztonságos élelmiszertermelés fenntartása érdekében kér segítséget az öntözéshez az agrárkamara a kormánytól. Azt szeretnék, ha Pintér Sándor belügyminiszter elfogadná javaslatukat és június 1-jétől visszavonásig, vízhiányos időszakot rendelne el, így az adott, forró időtartamban mentesülnének a gazdálkodók a vízkészletjárulék fizetése alól az öntözéshez, halgazdálkodáshoz és rizstermeléshez használt víz után. Az elmúlt hetek, illetve hónapok csapadékhiánya miatt már most 10-20 százalékkal kevesebb gabonatermés prognosztizálható erre az évre.
2.Zöldre váltott a somogyi vállalkozás2017.06.25. 11:26
Teljes egészében megújuló forrásból biztosítja energiaszükségletét a somogyi Patcán található Katica Tanya Élményközpont. Nem használnak földgázt, a komplexum hő- és elektromosáram-igényét a napelempark által termelt energiából fedezik. A másfél évtized alatt 800 millió forintot költöttek a 12 hektáron elterülő, családi vállalkozásként működő élményközpontra saját, valamint európai uniós forrásból és hitelből. Nemrég bővítették éttermüket, három új faházat is építettek, így ma már 200 vendéget tudnak egyidejűleg elszállásolni. A bel- és kültéri játékaik száma pedig 70 fölé emelkedett. A nyereséget teljes egészében visszaforgatják. Tavaly 65 ezer látogatójuk volt, és azt remélik, hogy a folyamatos fejlesztéseknek is köszönhetően csak növekedni fog a vendégforgalom.
3.A CSOK lett az év szava2017.06.25. 10:48
A CSOK, vagyis a Családi Otthonteremtési Kedvezmény mozaikszava lett az év szava – jelentették be a Magyar Nyelv Múzeumában. Minya Károly nyelvész szerint azért esett erre a választás, mert mindenképpen pozitív kicsengésű szót kerestek. A mozaikszó által képviselt tartalom pedig jó lehetőséget kínál a fiatal családok számára, amely meglátásuk szerint a demográfiára is jótékony hatással lehet majd. Dobogós lett a brexit és a kvóta is. Az év költői szava a Széchenyi István egyik művében használt két szó, a "tetthazafi" és a "szájhazafi" nyert. Ez a két jellemforma ma is tetten érhető - magyarázta a nyelvész.
4.Tízből közel kilenc magyar ellenzi a kvótát 2017.06.24. 19:24
A Nézőpont Intézet elemzése szerint a magyarok 87 százaléka ellenzi a menekültkvótákat. Az elképzelést mindössze a teljes felnőtt népesség 7 százaléka támogatja. A Magyar Időknek készült kutatás alapján ugyancsak ellenzi a kvótát tízből közel hat baloldali szimpatizáns, az ismeretlen pártpreferenciával bírók körében pedig 81 százalék. A magyarok 76 százaléka tart attól, hogy a következő évtizedben inkább problémát fog jelenteni Magyarország számára a bevándorlás. Emellett tíz megkérdezettből nyolc támogatja a déli határszakaszon felépített kerítést, közel azonos arányban tartanak a megkérdezettek attól, hogy a bevándorlók között terroristák lehetnek.
5.Megújulnak a balatoni strandok2017.06.24. 15:48
38 Balaton-parti település 55 strandja szépülhet meg és bővülhet még az idén - közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója. Guller Zoltán elmondta: a vissza nem térintendő állami támogatás révén több helyen már elkészültek a fejlesztések. Többnyire játszóterek, fitness-parkok épülnek, de jut pénz vizesblokkok felújítására, stégek, lépcsők kialakítására is. A strandfelújítások egy része a szezonhosszabbítást szolgálja, hogy ősszel és télen is használhatóak legyenek a létesítmények. A fejlesztések zöme elsősorban fizetős strandokon valósul meg, de kaphatott támogatást néhány olyan tóparti település is, amely csak szabadstranddal rendelkezik.
6.Felére csökkent a közterületi bűnözés 2017.06.24. 15:12
Felére csökkent a közterületi bűnözés Magyarországon az elmúlt hét évben a polgárőrség és a rendőrség hatékony együttműködésének eredményeként – jelentette ki Pintér Sándor belügyminiszter. A polgárőrök a települések biztonságáért felelnek, vigyáznak a gyermekekre és részt vesznek a határvédelemben is. Pintér Sándor hangsúlyozta, a polgárőrök munkájukhoz többféle támogatást kapnak. Az idei és a jövő évi költségvetésben a kormány több mint 1 milliárd forintot biztosít az Országos Polgárőr Szövetségnek. Ezen kívül a Belügyminisztérium előterjesztésében több olyan törvénymódosítást szavazott meg a parlament, amely a polgárőrök tevékenységét támogatja. Jelenleg több mint kétezer Polgárőr Egyesület van az országban 61 ezer taggal. Csak tavaly ötezren csatlakoztak az egyesületekhez, kampány és toborzás nélkül.
7.Kisebb pusztítást hagyott maga után a vihar2017.06.24. 14:46
Hétvégén is dolgoznak a somogyi katasztrófavédők a pénteki vihar után. Kidőlt fákat, leszakadt faágakat kell eltávolítani, az utakról, sínekről, házakról, gépkocsikról. Orkán erejű szél söpört végig rövid idő alatt a megyén, fél órán belül 20-30 mm csapadék hullott le. Csaknem kétszáz esethez hívták a tűzoltókat. Kaposmérőben 150 háztartás maradt áram nélkül, miután egy faág leszakította a villanyvezetéket. Jutában szintén villanyvezetéket rongált meg egy letört faág. Kaposfőn a templom és több lakóház tetejében tett kárt a vihar. Barcson egy fába, Kiskorpádon a vasútállomás melletti bozótosba csapott bele a villám. A tűzoltók vonattal haladtak végig Bolhó és Vízvár, valamint Bélavár és Somogyudvarhely közötti szakaszon és megtisztították a pályát a leszakadt faágaktól. A tűzoltók a bejelentések nyomán folyamatosan dolgoznak a viharkárok felszámolásán.
8.Brutális kánikula jön2017.06.24. 12:53
Jövő héten 40 fok körüli kánikula lehet Magyarországon - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat egy európai előrejelzés alapján. Azt írta, az általa használt Középtávú Időjárás Előrejelzések Európai Központjának modellje szerint a jövő hét derekán lesz egy rövid, de annál "brutálisabb hőhullám" Közép-Európában.
9.A terrorfenyegetettség a nyárra is velünk marad 2017.06.24. 10:49
Utazás előtti konzuli regisztrációt és tájékozódást kér mindenkitől a Külügyminisztérium. Szijjártó Péter arra figyelmeztetett, a terrorfenyegetettség a nyáron sem fog csökkenni és az eddigi terrorcselekmények azt mutatják, hogy a biztonsági helyzet most a legrosszabb Európában. A konzuli szolgálat honlapján országonként megtalálhatók az információk és a biztonsági besorolások. Ha egy ország nincs besorolva, biztonságosnak minősül, az első kategóriába sorolt országokba egyáltalán nem javasolják az utazást, a kettes kategóriánál fokozott kockázatú a beutazás – fejtette ki a külgazdasági és külügyminiszter. Kitért az utazási biztosítások fontosságára, valamint arra, hogy az európai egészségbiztosítási kártyát kiváltóknak idén kiegészítő biztosítást is szükséges kötniük. Idén a nagyobb terrortámadások 56 halálos áldozatot követeltek, és 291-en sérültek meg.
10.Kollégáit mérgezte a pécsi ápolónő2017.06.24. 10:31
Kábítószerrel mérgezte egy ápolónő kollégáit a pécsi kórházban. Titokban tudatmódosító szereket csempészett a dolgozók italába. A váratlan rosszullétek miatt a klinika feljelentést tett. A rendőrök titkosszolgálati eszközökkel azonosították, majd csapdát állítottak neki. Az ápolónő ellen súlyos testi sértés miatt büntetőeljárás indult. Az ügyészség kezdeményezte előzetes letartóztatását, a bíróság azonban csak lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el – a gyanút megalapozottnak találta, de elegendőnek tartotta az enyhébb kényszerintézkedést. Az ügyészség fellebbezett a végzés ellen, a letartóztatási indítványról másodfokon a Pécsi Törvényszék dönt.
11.Még egy hétig egyeztethetnek2017.06.24. 10:14
Egy hetük maradt adategyeztetésre a feltöltőkártyás előfizetőknek. A határidő június 30-a. Júliustól a nem azonosított sim-kártyákat megszűntetik. Az adategyeztetést telefonon, az interneten, a mobilszolgáltatók ügyfélszolgálatain vagy postán is el lehet intézni. A szolgáltatók szerint a hátralévő idő biztosan nem elég arra, hogy minden ügyfelet azonosítsanak, ezért azt ígérik, hogy a június 30-a után kötött új előfizetői szerződésekhez még egy ideig hozzárendelik a korábbi hívószámokat és egyenleget. A részletekről a jövő héten tájékoztatnak. A parlament ősszel szigorította a jogszabályt, miután kiderült bűnszervezetek 200 ezer sim-kártyát vásároltak egy hajléktalan nevére. Ezek egy része pedig a párizsi és a brüsszeli merényleteket végrehajtó terroristákhoz került.
12.Hőség és erős UV-sugárzás várható 2017.06.24. 09:55
Erős UV-sugárzás és a hőség miatt adott ki figyelmeztetést szombatra az Országos Meteorológiai Szolgálat. Kilenc főként dunántúli megyében másodfokú, hét megyében köztük a fővárosban és Pestmegyében elsőfokú a jelzés. 7.7-es, nagyon erős UV-B sugárzás várható. Ekkor normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet. Késő délutántól aztán a Dunántúl nyugati és északi részén kialakulhatnak zivatarok, melyeket viharos szél, jégeső kísérhet. Az északkeleti országrész kivételével az ország nagyobb részén 25, 26, a Dunántúlon és a Dél-Alföldön helyenként 27 Celsius-fok körül alakul a középhőmérséklet.
13.Túszejtéshez érkezett a TEK a kaposvári börtönbe 2017.06.22. 22:43
Egy elítélt ejtette túszul társait a kaposvári börtönben, majd elbarikádozta magát a zárkában. Azzal fenyegetőzött, hogy megöli őket, ha nem teljesítik a követeléseit. Börtönőrök, TEK-esek, tűzoltók közösen gyakorlatoztak, ugyanis az intézet mosodájában ráadásul még tűz is keletkezett. A szakemberek azt próbálták el, hogy egy ilyen esetnél mit és hogyan kell tenniük. Az elképzelt szituáció szerint a túsztárgyalást a börtön munkatársa kezdte meg, amelynek hatására az egyik társát elengedte a férfi. De tovább nem volt hajlandó együttműködni. Ekkor léptek színre a terrorelhárítók. A kommandósok behatoltak zárkába és ártalmatlanná tették a férfit. Időközben füsttel telítődött az épület elektromos zárlat miatt, ezt pedig a kaposvári tűzoltók fékezték meg. A gyakorlat sajnos nem volt sajtónyilvános.
14.Sztárbringások a Balaton fővárosában2017.06.22. 15:26
Idén is megrendezik a Tour de Hongrie-t, a legnagyobb magyar kerékpáros versenyt, amelynek Siófok ismét fontos állomása lesz. Június 27-én startol Szombathelyről és az ország legszebb részein kanyarog végig a mezőny. Június 28-án Keszthely-Zalaegerszeg, június 29-én pedig Velence-Siófok szakaszon tekernek a versenyzők. A tervek szerint a 6 versenynap alatt 750 kilométer teljesítése vár rájuk, és július 2-án érkeznek Budapestre. Az idei év újdonsága, hogy a városokon belül körpályán is tekernek a bringások, Siófokon a Petőfi és a Beszédes sétányon láthatja őket a közönség.
15.Online kereshetünk a több száz termelői piac között 2017.06.22. 13:39
Egyre népszerűbbek a termelői piacok, tavaly már 261 működött az országban – közölte Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A szervezet célja, hogy minél többen válasszák a termelői és hagyományos piacokat a rendszeres bevásárlások alkalmával, ezzel is erősítve a közvetlen kapcsolatot a termelők és a fogyasztók között. A termelői piacokon elsősorban a friss, szezonális zöldségek, gyümölcsök, valamint az ökológiai termékek jutnak el – közvetlenül – a vásárlókhoz. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos, térképes piackereső szolgáltatással is segít, megmutatja, hol találunk ilyen piacot, vagy akár konkrét termékre is rá lehet keresni. A kamara továbbra is ösztönzi a helyi termelői piacok alakulását, illetve a meglévők fejlesztését.
16.Felszámolják a monstre gyermekotthonokat 2017.06.22. 13:11
Családiasabb gyermekotthonok jönnek létre. Erről beszélt az emberi erőforrások minisztere Székesfehérváron. Balog Zoltán közölte: a túlzottan nagy gyermekvédelmi intézmények kiváltása 2020-ig fejeződik be. 5,8 milliárd forintos uniós forrásból legfeljebb 12 személyes lakásotthonok illetve maximum 48 személyes létesítmények jönnek létre. Emlékeztetett: a törvény változásával a 12 évesnél fiatalabb egészséges gyerekek már nem kerülhetnek otthonokba, csak családhoz, a nevelőszülői lét pedig foglalkoztatási jogviszonnyá vált, magasabb bér, nyugdíjjogosultság és tb-jogosultság kíséretében. Czibere Károly szociális ügyekért felelős államtitkár szerint ma már a gyermekvédelem nem a gyivik világa, hanem a gyerekekről szól. Hozzátette, hogy az egymilliárd forintos életkezdési program és a tehetség kibontakoztatási program is a teljes és boldog élet esélyét kínálja a gyermekek számára.
17.Péntek este gördül ki az első SEA←YOU Istria2017.06.22. 12:15
Közösen indít hálókocsis vonatokat az Istriára a nyáron a MÁV szlovén állami vasúttársasággal. Az első SEA←YOU Istria vonat péntek esete fut ki a Déli pályaudvarról. A szerelvény június 23-tól augusztus 25-ig minden esete 20:30 perckor indul, célállomása Fiume és Koper. A menetrendet úgy alakították ki, hogy a vonatok másnap reggel, 9 óra körül érkeznek a tengerparti végállomásra. Visszafelé Koperből 20:15-kor, Fiuméből 20:50-kor indul a vonat, másnap reggelre érkezik Budapestre. Pároknak kétszemélyes hálókocsis elhelyezést, fiataloknak és családoknak 4-6 ágyas fekvőhelyes fülkéket kínál a MÁV-START.
18.Eltűnhet a silány minőségű kürtőskalács 2017.06.22. 12:07
Szigorítja a kürtőskalácsra vonatkozó szabályokat az agrártárca. A napokban megjelent leírás a receptúra mellett az előállítás módját, illetve a felhasznált alapanyagok minőségét is rögzíti. A jövőben csak a hagyomány technológiával kelt tésztából készült csavart édességet lehet kürtös kalácsnak nevezni, amelynek hossza legalább 17 centiméter. Parázs vagy más sugárzó hő mellett sül. A külső, karamellizált cukormáz fényes, ropogós, az édes tészta egyenletesen átsült, puha és foszlós.
19.Varga Mihály: sikertörténet az idén bevezetett e-szja 2017.06.22. 12:02
Bevált az elektronikus személyi jövedelemadó-bevallás rendszere, amellyel a papíron beküldött adóbevallás a történelmi múlt részévé vált Magyarországon – hangsúlyozta a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály közölte, 3 millió 800 ezer magánszemélynek küldött tervezetet. Hozzátette: a munkáltatók 630 ezer dolgozó adóbevallását készítették el, 300 ezer vállalkozó pedig saját magának készítette el a bevallását. Elmondta azt is, hogy az adózok közül a legtöbben ellenőrizetlenül fogadták el a tervezetet. Tállai András, a NAV vezetője arról beszélt: a rendszer kifejlesztése mintegy 4 milliárd forintba került, működtetésére pedig évente néhány 10 millió forintot kell költeni.
20.Megtelnek a balatoni kempingek 2017.06.22. 11:28
Ígéretes szezon előtt áll idén a balatoni turizmus: egy év alatt 20 százalékkal nőtt a helyfoglalások száma a Balatontourist által üzemeltetett kempingekben – írja a Magyar Idők. A főszezonra már lefoglalták az üdülőházak, a mobil házak, illetve a bérsátrak nagy részét is – különösen a hétvégékre. A várakozások szerint 2017-ben lényegesen meghaladja a kempingek vendégforgalma a tavaly a saját üzemeltetésű egységekben elért 183 ezres vendégszámot, illetve a több mint 630 ezer eladott vendégéjszakát. A legjelentősebb hazai kempingüzemeltető vállalat tucatnyi Balaton körüli szálláshelyet üzemeltet mintegy 5200 kempinghellyel, 500 bungalóval és 200 mobil házzal, emellett bérelhető lakókocsikat és berendezett, komfortos sátrakat is kínálnak. Az előzetes adatokból jól látszik, hogy a külföldiek közül továbbra is a német, holland és a dán vendégek jönnek szívesen a kempingekbe, de továbbra is a magyar turisták adják a Balatontourist forgalmának 60 százalékát; ebből tavaly a belföldi árbevételből közel 300 millió forint érkezett.
21.Szülés után egy nappal kiengednék az anyát és a babát2017.06.22. 11:05
Már a szülést követően huszonnégy órával elbocsáthatják a kórházból a kismamát gyermekével egy friss rendeletmódosítás-tervezet szerint – írja a Magyar Nemzet. A lap kiemeli: ez csak a problémamentes terhesség és szülés után, az édesanya kérésére történhetne meg. De félő, hogy a szakember és helyhiány miatt a kórházak javasolják majd a nőknek, hogy menjenek haza, esetleg el is küldik őket. A magánintézményekben egyébként már most is létezik úgynevezett ambuláns szülés, de ezt a lehetőséget kevesen választják. A tervezet szerint a normális diagnózisú, 2499 gramm feletti születési testtömegű újszülötteket engedhetik majd haza, ha a szülés a 37. és a 41. terhességi hét között történt. Feltétel még egyebek mellett, hogy a terhesség problémamentes, az újszülött pedig spontán szülessen, és a születés után jó állapotban legyen. Herczegh Szabolcs szülész-nőgyógyász a témával kapcsolatban a lapnak hangsúlyozta: nagydolog, hogy Magyarországon nem „szórják ki” a nőket a szülés után a kórházból úgy, ahogy Nyugat-Európában teszik, ahol a költségek miatt akár már tizenkét órával a gyermek világra jötte után menni kell.
22.Mától más lesz a kenyér2017.06.22. 10:50
Ma lépett életbe az a szabályozás, amely jobb minőségű és tartalmasabb kenyereket küld majd a boltok polcaira – írja a napi.hu. Az új szabályok több mint egy tucat kenyér fajtára írnak elő kötelező összetételt. Az íz- és minőségjavulást a rozskenyereknél például az fogja garantálni, hogy a termékekben az eddigi 40%-ról 60%-ra kell növelni a rozstartalom szintjét. Mindenki kezdjen gyanakodni, ha az addig általa vásárolt teljes kiőrlésű kenyeret a jövőben fantázianéven találja meg a boltban, mert akkor valószínű, hogy az a kenyér mégsem felelt meg az új szabályozásnak – hívja fel a figyelmet Ludwig Klára, a JÓkenyér pékmestere. A házi kenyér elnevezés pedig megszűnik, helyette az ebbe a csoportba tartozó termékeket fehér-, vagy búzakenyérként lehet forgalomba hozni. Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke azt mondta: a módosítás nem jár áremelkedéssel.
23.Tárgyalások a fogászatokról 2017.06.22. 10:44
Hamarosan megkezdődnek a tárgyalások a közfinanszírozott fogászok támogatásáról az egészségügyi államtitkárság és a Magyar Orvosi Kamara fogorvosi tagozata között – értesült a Magyar Idők. Korábban fogorvosok egy csoportja szeptemberre munkalassító demonstrációt helyezett kilátásba, vagyis csak a sürgősségi eseteket látnák el, ha nem növelik a finanszírozásukat. A szakállamtitkárság szerint bár jogilag demonstrálhatnak, ezzel felvetődne a szerződésszegés lehetősége is. A Magyar Orvosi Kamara fogorvosi tagozatának elnöke úgy látja, számításaik szerint körülbelül a háziorvosi finanszírozással megegyező az az összeg, amiből már működtetni lehet egy fogászati praxist. Hermann Péter a lapnak elmondta, mintegy 300 üres fogorvosi praxis van az országban, amit még éppen el tudnak látni helyettesítésekkel, körzetösszevonásokkal, de ha tovább nő a betöltetlen közfinanszírozott fogorvosi szolgálatok száma, akkor már valóban lesznek ellátatlan körzetek.
24.Kötelező számlaadás online értékesítésnél is2017.06.22. 10:01
Számlaadási kötelezettség terheli az online foglalási rendszeren szobát vagy teljes ingatlant szálláshelyként bérbeadó magánszemélyeket – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. A kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás az áfa rendszerében kötelezően adóköteles tevékenységnek minősül, a kedvezményes, 18 százalékos adókulcs alá tartozik. Az adóalany, alanyi adómentességet választhat, ez esetben a szolgáltatás után nem kell áfát fizetnie. A vendég számára nyújtott szolgáltatásról mindig számlát kell kibocsátani, legkésőbb a szolgáltatás teljesítését követő 15 napon belül.
25.10 milliárd forintból fejleszti hálózatát az MVM Net Zrt.2017.06.22. 09:52
Országszerte több mint 10 milliárd forintból megvalósuló, optikai alapú hálózatfejlesztést valósít meg az MVM Net Távközlési Szolgáltató Zrt. A társaság egyebek között a vállalkozások versenyképességének javulását az elektronikus közigazgatás terjedését várja a beruházástól. Bakos Róbert műszaki igazgató szerint a cél, a Szupergyors Internet Program keretében a szélessávú lefedettséggel nem rendelkező régiók is legalább 30Mbit/s sebességű internet-hozzáféréshez jussanak. Az MVM Net 2018 augusztusában záruló projekthez csaknem 8 milliárd forint vissza nem térítendő uniós forrást használnak fel.
Összesen: 47222 db | 0 - 25 | « »
SOMOGYORSZÁG
Helyben végzik a laborvizsgálatot
Fórummal segítik a vállalkozásokat
Tucatnyi embert mentettek a Balatonból
KULTÚRA
Pénteken nyit a Kultkikötő
Vidéken is vannak tehetségek
Róma arcai a fotókon
SPORT
Elúszni látszik a feljutás
Új csapattal, új reményekkel
A 10. helyen zárták Szécsiék a bajnokságot
MAGAZIN
Allergiára ne parlagfüvet egyen!
Zsarolóvírusok fenyegetnek
Itt a megoldás!
GAZDASÁG
Ötödével kevesebb zöldség lesz az időjárás miatt
Dupla veszteség érte a méhészeket
Nincs rákkeltő hatása a glifozátnak
AUTÓ-MOTOR
Sokan keresik az új autókat
Egyre öregebb autók futnak a hazai utakon
Zöld autóké a jövő?