Archívum
Összesen: 47822 db | 0 - 25 | « »
1.Lellei a legjobb halsütöde2017.08.23. 15:04
A balatonlellei Nádfedeles halsütöde bizonyult a legjobbnak a Balaton déli partján. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal munkatársai 13 balatoni halsütödét ellenőriztek. A négynapos akció során 2 esetben minden megfelelő volt. 6 helyen kisebb hiányosságokat találtak, 5 üzletben viszont súlyos hibák miatt bírságoltak is az ellenőrök, két helyen pedig azonnal felfüggesztették a működést.
2.Akadálymentes nyaralás2017.08.23. 14:35
A korongozással, a fonással és a varrással ismerkedtek a résztvevők a Magyar Máltai Szeretetszolgálat táborában. Immár 4. alkalommal biztosítanak ily módon egyhetes kikapcsolódást Balatonfenyvesen a mozgásukban korlátozott emberek számára. Idén mintegy 250 kárpát-medencei sérült kapcsolódhat ki a magyar tengernél akadályok nélkül. A táborba dr. Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat jószolgálati nagykövete is ellátogatott, aki azt hangsúlyozta: szükség van arra, hogy jobban megismerje a többségi társadalom a sérült embereket, hiszen csak így tudnak segítséget nyújtani számukra, és ebben segít a Magyar Máltai Szeretetszolgálat is.
3.Mindenkinek jut kollégiumi hely2017.08.23. 14:34
Nem kell harcolni a kollégiumi férőhelyekért a Kaposvári Egyetem hallgatóinak. A campus 3 különböző épületében 891 diáknak tudnak elhelyezést biztosítani. Itt eltérő komfortfokozat és szolgáltatás várja a fiatalokat, akik így anyagi lehetőségeiknek megfelelően választhatnak kollégiumot.
4.A forgalom nőtt, de…2017.08.23. 14:32
5-15%- kal magasabb forgalmat értek el az elő- és főszezonban a Balaton-parti vállalkozók az előző év ugyanezen időszakához képest. A parti üzletekben a nagy hőség miatt jelentős volt a forgalom, hiszen a vendégek a strandokon vészelték át a kánikulát. De továbbra is jelentős gond a munkaerőhiány, elsősorban a gyakorlattal rendelkező szakemberekből van kevés. Erről számoltak be a somogyi vállalkozók a Balatonszárszón tartott mai szezonértékelő fórumon.
5.Alma - szerkezetátalakítást sürget a kamara 2017.08.23. 14:22
Drágulhat az alma. A keresleti piac egész Európában felverheti az árakat, a korábbi évek átlagánál ugyanis csaknem 3 millió tonnával kevesebb gyümölcs kerülhet a raktárakba. Itthon már megkezdték az alma szüretelését, a betakarítást ugyanakkor alaposan megnehezíti a munkaerőhiány, amit számos termelő a közfoglalkoztatás és a szezonális mezőgazdasági munka közötti könnyebb és motivált átjárással oldana meg. Magyarország a kontinens hetedik legnagyobb almatermelője. Az agrárkamara ugyanakkor felhívja a gazdák figyelmét, hogy a mostani keresleti piac és a várhatóan magasabb idei termelői árak ne tévesszék meg őket, a magyar alma versenyképességének megőrzésére szükség van szerkezetátalakításra és technológiai fejlesztésekre. A cél, hogy a jövőben jelentősen emelkedjen az étkezési alma aránya az iparival szemben. A termelőknek ugyanis előbbi biztosít tisztes megélhetést. Hangsúlyozzák, hogy a hazai ültetvények jelentős része ma korszerűtlennek számít, csupán a gyümölcsöskertek 20-25 százaléka mondható versenyképesnek. Az alma betakarítása egészen októberig tart, a belföldi piacon a Gála, a Golden, a Jonagold, az Idared, a Jonathan és a Red delicious a legnépszerűbb.
6.Hatalmas mezőny indul Balatonföldváron2017.08.23. 13:48
Vitorlás világbajnokságnak ad otthont szeptember 1-jétől 10-ig Balatonföldvár. Hatalmas mezőny, 32 ország 124 sportolója nevezett a Finndingi olimpiai hajóosztály versenyére, amelyet idén a Spartacus Vitorlás Egylet rendez. A nagy érdeklődést részben az magyarázza, hogy a 2005-ös moszkvai világbajnokság kivételével mindig tengeren bonyolították le a viadalt, így a balatoni helyszín új kihívást jelent a tengeri nemzetek sportolóinak, míg a tavon vitorlázóknak plusz esélyt nyújt. Az esemény szeptember 1-jén a felmérésekkel és a nevezésekkel veszi kezdetét. A megnyitót másnap tartják, majd a próbafutamra szeptember 3-án kerül sor. Magyar részről Berecz Zsombor a legesélyesebb a jó szereplésre, hiszen idén minden nemzetközi versenyén bejutott az éremfutamba, háromszor második lett, és jelenleg a tizedik helyet foglalja el a világranglistán.
7.Orbán Viktor Kötcsén nyitja a politikai szezont2017.08.23. 13:36
Szeptember 2-án tartják a hagyományos Polgári Pikniket Kötcsén – tudta meg kormányközeli forrásból a Zoom.hu. A jövő szombati rendezvényre az elmúlt napokban küldték ki a meghívókat a Fidesz-KDNP politikusainak és a párthoz közel álló értelmiségieknek. A 16. kötcsei pikniken a délelőtti kerekasztal-beszélgetések után Orbán Viktor a jövő évi országgyűlési választásokra fordulva tartja meg beszédét és – szokás szerint – kérdezhetik is majd a meghívottak. A Zoom.hu által megkeresett résztvevők azt várják, hogy a pártelnök-miniszterelnök a Fidesz választási kampányának végleges irányát is kijelöli. A kötcsei pikniket 2004 óta rendezik meg a Somogy megyei településen, a Dobozy-kúria kertjében, a tanácskozások azonban nem nyilvánosak.
8.Vörhenyes fecske fészkelt Magyarországon2017.08.23. 13:19
Új fecskefaj fészkelt Magyarországon. Balatonfüreden, az egyik hotel mélygarázsának mennyezetén figyeltek fel a vörhenyes fecskepárra. Három fióka is kikelt júliusban a fészekből, ami azért is különleges, mert a megfigyelések szerint az egyik szülő a fiókanevelési időszakban valószínűleg elpusztult, így a fiatalok etetése a magára maradt madárra hárult. A vörhenyes fecske elsősorban Ázsiában és Afrikában költ. Európában a Földközi-tenger partvidéki régiójában, Spanyolország, Portugália és a Balkán országainak belső területein fészkel. Magyarországi költési adata eddig nem volt és csak néha fordult meg az országban. A következő év érdekes madártani eseménye lesz, ha a faj visszatér a balatoni fészkelőhelyre. Az új fecskefaj alkalmi megtelepedése azonban nem tudja ellensúlyozni a hazai fecskeállomány jelentős, több mint 50 százalékos állománycsökkenését.
9.Megújulnak az 1000 forintos bankjegyek2017.08.23. 12:54
Az 5 és 2 ezresek után, az ezer forintosokkal folytatja a bankjegyek cseréjét a Magyar Nemzeti Bank. Ma mutatták be az állítólag nehezebben hamisítható és korszerűbb ezerforintos bankjegyet, amely holnaptól már törvényes fizetőeszköznek számít, ám csak jövő márciustól vezetik be. A régiek pedig jövő októberig maradnak forgalomban. A pénzen továbbra is Mátyás király képe látható. Az új bankjegy egyik újdonsága a rejtett kép, mikroírás, és hasonló, kevésbé látványos biztonsági elemek mellett az előlapján található, csőrében gyűrűt tartó holló, melynek színe a bankjegy mozgatásával "villog", azaz bíborról zöldre változik.
10.Sorra döntik meg a rekordokat2017.08.23. 12:04
Csúcsra pörögtek a lakásépítések hazánkban, egy friss elemzés szerint az ezredforduló óta nem indult olyan értékben társasházfejlesztés, mint az idei év első felében – írja a Magyar Idők. Noha a teljes építőipart tekintve csökkent a területi aránytalanság, a lakásépítések nagyon erősen Közép-Magyarországra, illetve Budapestre összpontosulnak. Az év első felében megkezdődő munkák összértéke 953 milliárd forintot tett ki. A kivitelezések elérték a tavalyi egész éves összeg csaknem 70 százalékát és közelítik a 2015-ös teljes éves eredményt. A 2016 eleje óta elkezdett legnagyobb költségvetésű beruházások közé pedig a főváros mellett egy-két győri, debreceni, székesfehérvári és siófoki fejlesztés is bekerülhetett az élbolyba.
11.Véradásra hív az Országos Vérellátó Szolgálat2017.08.23. 11:56
Véradásra hív mindenkit, aki egészségesnek érzi magát az Országos Vérellátó Szolgálat. Az elmúlt hetekben növekedett az egészségügyi intézmények vérfelhasználása, amelynek eredményeként az országos vérkészlet az intenzív toborzás ellenére is csökkentő tendenciát mutat. A nyári hónapokban kevesebben mennek el a nagy meleg és a sokakat érintő allergia szezon valamint a szabadságok miatt. Az Országos Vérellátó Szolgálat a következő napokban, hetekben fokozottan számít a véradók segítségére.
12.Erdőtüzek oltására készül fel a katasztrófavédelem2017.08.23. 11:36
Erdőtüzek oltására alkalmas gépjárművek és vízszállítók beszerzését tervezi a katasztrófavédelem – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Hajdu Márton szóvivő elmondta, a következő két évben 6 milliárd forintos uniós támogatásból korszerűsítik és újítják fel készletüket a tűzoltók. A cél, hogy a nehezen megközelíthető helyeken is gyorsabban, nagyobb kapacitással, modernebb felszereléssel, hatékonyabban tudják felszámolni az erdő- és bozóttüzeket. A szóvivő szerint a projekt megvalósítását kiemelten fontossá teszik a klímaváltozás miatt kialakuló vészhelyzetek is.
13.Testkamerákat tesztelnek a kalauzok2017.08.23. 11:05
Testkamerákat tesztel a MÁV-Start. A jegyvizsgálókon kitűző jelzi az utasoknak, hogy hang- és képrögzítés történik. A vasúttársaság azért döntött így, mert az idén augusztusig 53 kalauzt ért támadás, az elkövetőket az sem riasztja vissza, hogy akár 5 év börtönbüntetést is kaphatnak közfeladatot ellátó személy elleni erőszakos bűncselekményért. A felvételeket a vasúttársaság a jogszabályoknak megfelelően kezeli. A nagy európai vasúttársaságoknál egyébként megszokott, hogy a vonatokat fedélzeti kamerával szerelik fel, emellett a vasutasok is viselnek testkamerát.
14.A bérunió egyenlő az adóemeléssel 2017.08.23. 10:41
Magyarországon véget ért az olcsó munkaerők kora, ezt mutatja a fizetéseknek a növekedésének mértéke - ezt a nemzetgazdasági miniszter nyilatkozta a Magyar Időknek. Varga Mihály elmondta: a bérfelzárkóztatás most az egyik legfontosabb kérdés. A Jobbik által felvetett bérunióról azonban a miniszter azt mondta, a bérek közötti különbség eltüntetéséhez jelentős adóemelésre lenne szükség. Így az ellenzéki felvetés nem tűnik másnak, mint politikai blöffnek. A nyugdíjakkal összefüggésben Varga Mihály elmondta, a nyugdíjasokat az infláció alakulása és a gazdaság kiugró teljesítménye miatt is pluszösszeg illetheti meg. Ezekről a kormány október táján határoz majd. A várható kifizetések novemberben érkezhetnek meg a címzettekhez.
15.Érdemes védőoltást kérni a bárányhimlő ellen 2017.08.23. 10:16
Augusztus második felében meg kellene kapni a gyerekeknek a bárányhimlő elleni vakcina második adagját is ahhoz, hogy védetten kezdhessék a tanévet. A Magyar Nemzetben idézett tanulmány szerint Magyarországon a betegek 60 százalékát nem is jelentik, a fertőzöttek száma így évente 97 ezer körül alakul. Janitsáry Anna infektológusszakorvos a lapnak azt mondta, a védekezés szempontjából az az optimális, ha a kisgyermekek a közösségben kerülés előtt 15 és 18 hónapos korban kapják meg a védőoltást. A két adag vakcina ára összesen 20 ezer forint körül mozog. Több magyarországi településen önkormányzati finanszírozású program indult a bárányhimlő megelőzésére, így például Kaposváron is, de országosan nem tartozik a kötelező, térítésmentesen elérhető oltások közé.
16.Párbeszédet sürget a Munkástanácsok2017.08.23. 10:09
Testület létrehozását kezdeményezi a kereskedelemben zajló bárbeszédért a Munkástanácsok Országos Szövetsége. Palkovics Imre elnök közölte, a párbeszédet az ágazatban, például a Tesco-nál kialakult problémák a bérfeszültségek és a létszámhiány miatt kezdeményezte az egyesület. Hozzátette: szeptember elején, közepén kezdheti meg munkáját a bizottság. Bubenkó Csaba, a KDFSZ elnöke a Tescóval folytatott bértárgyalásokról elmondta: a dolgozók 25 százalékos béremelést követelnek, ami 14 milliárd forint ráfordítást jelentene a cég számára. Azt is elvárják, hogy a munkavállalói létszámot 15 százalékkal emelje a cég.
17.Versennyel ünnepelnek2017.08.22. 16:55
A 22-es Binnenjolle Európa-bajnokságnak ad otthont az idén a 150 éves jubileumát ünneplő Balatonfüredi Yacht Club. Az egyik legkülönlegesebb, háromszemélyes fa hajóosztályt 8 német és osztrák csapat képviseli a magyar tengeren. A kicsi, de annál gyorsabb hajótípust az 1900-as években oktatásra használták, a vitorlázók azonban hamar rájöttek: versenyzésre is alkalmas a jolle.
18.Az Invitel is csatlakozott a Digitális jólét alapcsomaghoz2017.08.22. 13:19
Hat százalékkal nőtt a magyar emberek internethozzáférése bő egy év alatt – erről Deutsch Tamás beszélt, amikor a nyolcadik szolgáltató az Invitel is csatlakozott a programhoz, amely olcsó internetet kínál. A miniszterelnöki biztos azt mondta, a jövőben még a mostaninál is több emberhez jutatják el az olcsó internetet, például azért is, mert csökkentették a szolgáltatás áfáját. Az Invitel egy éven belül csaknem kétszázezer háztartásba juttatja el a nagy sávszélességű internetszolgáltatást, a fejlesztésekhez pedig az uniós és kormányzati támogatásokon túl saját forrásait is felhasználja.
19.Rászáll a gyorshajtókra a rendőrség2017.08.22. 12:56
Több mint 190 ezer bírságot szabott ki a rendőrség a szupertraffipaxok felvételei alapján 2017 első hat hónapjában, havonta átlagosan több mint egymilliárd forintot kell befizetniük a szabálysértő autósoknak válaszolta az ORFK a Vezess.hu kérdésére. A gyorshajtás mellett, szabtak ki bírságot a közlekedési lámpáknál és a vasúti átjáróknál a piroson áthajtóknak, a sztrádák leállósávját használóknak, valamint a behajtani tilos táblát és a kötelező haladási irányt megszegőknek. A sebességhatárt átlépőket 30 ezertől 300 ezer forintig bírságolhatják a rendőrök. A 300 ezer forintos csekkből 53 darabot küldtek ki 2017 első felében. Az ORFK friss, mai közleménye szerint szerdától újabb, háromnapos fokozott ellenőrzést tartanak az utakon. Elsődleges célja a gyorshajtók kiszűrése lesz.
20.Jó irányt jelöltek ki az oktatásban2017.08.22. 12:26
Helyesnek tartja az oktatási rendszer átalakítására kijelölt irányt a területért felelős államtitkár. Palkovics László kijelentette, bár a változtatások lassan mennek végbe, ezek eredményeként hatékonyabb rendszer és egyértelműbb viszonyok alakultak ki. Az oktatás szereplői pontosan tudják, mi a feladatok, milyen elvárásoknak kell megfelelniük. Solti Péter, a Klebelsberg Központ elnöke az Eötvös Loránd Tudományegyetemen pedig arról beszélt, kialakult a működés fenntartása, stabilitása, minden adott a kiszámítható, értékteremtő munkához a most induló tanévben. Hozzátette: az igazgatóknak törekedniük kell arra, hogy a kihívásokat keressék, továbbá azokat a pontokat, amelyeken javítani kell.
21.A levegőből is pásztázzák a somogyi földeket. 2017.08.22. 12:11
Megkezdték a parlagfű légi felderítését Somogyban. Mint az a megyei kormányhivatal közleményéből kiderül, a földhivatal szakemberei idén is a Készenléti Rendőrség helikopteréből pásztázzák a földeket. Első körben a Kaposvár – Balatonföldvár - Balatonvilágos által övezett területet már sikerült ellenőrizniük, ezért a földtulajdonosoknak érdemes még időben elvégezniük a parlagfűmentesítést. A légi felderítés hatékonysága, hogy jóval nagyobb, járművel kevésbé megközelíthető területek sem maradnak rejtve. Legtöbbször búzatarlókon, napraforgó- és szójatáblákban fordul elő az allergén gyomnövény, amelynek számát csökkenteni ugyan lehet, de teljesen kiirtani nem. Egy növény 3-4 ezer magot termel, amely akár 30-40 év múltán is képes kihajtani. Ráadásul a mostani időjárás kedvez is a parlagfű fejlődésének.
22.Vége a gyérítésnek 2017.08.22. 11:28
Befejeződött az országos szúnyogirtás. Még augusztus harmadik hetében is nagy területen gyérítették vérszívókat a Balatonnál. Június elejétől összesen 714 ezer hektáron, 956 településen hajtottak végre légi- és földi-, kémiai- vagy biológiai irtást a szakemberek. A katasztrófavédelem az elmúlt évekhez hasonlóan az idén is fogadta az állampolgárok és a települési önkormányzatok igényét szúnyoggyérítésre. A kérések jelentős hányada megalapozott volt, így ezek a területek is bekerültek az országos programba. Az önkormányzatok a központi finanszírozású programot követően továbbra is végezhetnek szúnyoggyérítést
23.Kevés tejet fogyasztanak a gyerekek2017.08.22. 11:14
Feleannyi tejterméket fogyasztanak a magyar gyerekek, mint amennyire szükségük lenne - derült ki a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének felméréséből. A rögtönzött kérdőíves felmérés arra igyekezett választ adni, mennyi tejet és tejterméket fogyaszt a 10-12 éves korosztály. Elszomorító volt a több mint 800 gyermek válaszainak eredménye. A gyerekek 16 százaléka csak heti egy alkalommal, sőt 20 százalékuk még ennyiszer sem fogyaszt tejet vagy tejterméket. A csontfejlődésben okozhat gondot, ha a kalciumbevitel nem éri el a szükséges mértéket. Kubányi Jolán szövetségi elnök, ugyanakkor hozzátette, volt olyan gyerek, aki a gyümölcsízesítésű termékeket vagy a túrót és a sajtot nem is sorolta a tejtermékek közé. Pozitív eredménye azonban a felmérésnek, hogy a 860 résztvevő gyermek 77 százaléka reggelizik.
24.Magyar származású tojásban is találtak fipronilt2017.08.22. 11:01
Magyar származású tojásban is találtak fipronil nevű rovarirtót. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal egy Jász-Nagykun-Szolnok megyei tételben talált ilyen anyagot. A tojásokat kivonták a forgalomból, és tovább vizsgálják. A botrány Hollandiából indult, ahol rovarirtóval kevert szerrel fertőtlenítették a tojásokat. Azóta több tízmillió ilyen tojás árasztotta el az európai boltokat.
25.Öregedő infrastruktúrával működnek 2017.08.22. 10:49
Jelenleg nincs fedezet arra, hogy a Magyar Víziközmű Szövetség által képviselt ágazat dolgozóinak egységesen emelkedjen a fizetése idén és jövőre – közölte a szervezet elnöke. Kurdi Viktor elmondta: öregedő infrastruktúra alapján és egyre kevesebb pénzből kell működtetni a szolgáltatást. Hozzátette: a megfelelő színvonal fenntartására a fogyasztóknak 30 százalékkal kellene többet fizetniük, de a szövetség olyan javaslatokon dolgozik, amelyek nem okoznak díjemelést.
Összesen: 47822 db | 0 - 25 | « »
SOMOGYORSZÁG
Csisztáig is elmenne a kisvasút
Teltház volt a Balatonnál
Megtalálták a Balatonban eltűnt fiú holttestét
KULTÚRA
Népzenétől hangos Karád
Az üvegfúvók utolsó mentsvára
Pezsgő évadot vár az igazgató
SPORT
Több százan követték a döntőt a Balatonnál
Elúszni látszik a feljutás
Új csapattal, új reményekkel
MAGAZIN
Allergiára ne parlagfüvet egyen!
Zsarolóvírusok fenyegetnek
Itt a megoldás!
GAZDASÁG
Mentesítést kért a vízkészletjárulék fizetése alól az...
Ötödével kevesebb zöldség lesz az időjárás miatt
Dupla veszteség érte a méhészeket
AUTÓ-MOTOR
Sokan keresik az új autókat
Egyre öregebb autók futnak a hazai utakon
Zöld autóké a jövő?